Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemorgen,

Tot voor kort huurde ik via een makelaardij een chalet op een recreatiepark. (in een andere gemeente dan waar ik nu woon).

Dit chalet is van een dame die meerdere chalets verhuurd.
Het park was afgelopen najaar in het nieuws vanwege controles die er door de gemeente werden uitgevoerd.

Ik stond ingeschreven op het adres, Wat ook bekend was bij gemeente en belastingdienst.
Ik betaalde de huur trouw en was een verantwoorde huurder.

Toen ik in het chalet kwam voor een eerste bezichtiging was het duidelijk dat er een wietkwekerij had gezeten. De potgrond lag werkelijk overal, ook in de wc en in de doucheruimte. Ook rook het er vochtig en schimmelig.
Verder was het chalet ronduit smerig en het bijbehorende grasveld een onkruidveld, en vertoonde het vele gebreken (niet werkende wc, loshangende stopcontacten, etc.)

In de doucheruimte was een kapotte douchecabine en een roestige wasmachine.

Maar omdat ik min of meer op straat stond, de gemeente niet thuis gaf, had ik geen andere keuze dan dit chalet te accepteren.

De vader van een vriendin zou een omheining plaatsen, zodat mijn hondjes veilig buiten konden zijn. Bij de ingang van het park, waar hij vroeg waar het chalet was, werd hij dusdanig toegeschreeuwd door plots om hem heen staande vreemden, dat hij dacht dat er nazi's tegen over hem stonden.
Die vader is een kalme, vriendelijke man, altijd in voor een grapje, en voorheen eigenaar van een Blokker-achtige winkel. Hij was dusdanig overstuur dat hij naar huis is gegaan (in Groningen) om bij te komen.

Ikzelf kreeg ook het nodige over me heen, en voor ik het wist een dreigbrief van het bestuur met een eis van 250 euro. Waartegen ik me heb kunnen verweren.

In overleg met de makelaar werd de douchecabine verwijderd en de wasmachine afgevoerd. Het chalet werd min of meer gereinigd en de tuin iets gefatsoeneerd.

Ik heb de tuin en het chalet altijd keurig bewoond, en er een nette plaats van gemaakt.

Na een half jaar begon de kachel slechter te functioneren en zat ik geregeld in de kou. Er mocht dan een onderhoudsmonteur komen die de kachel weer even aan de praat kreeg.
Maar de monteur zei ook dat het onverantwoord was met het oog op koolmonoxidevergiftiging en dat er beter een cv geplaatst kon.

De geiser en de kachel waren nl sinds 2012 niet meer technisch gecontroleerd. Heb dit bij aanvang van huren gemeld bij makelaar maar kreeg geen antwoord.

Toen de kachel het definitief begaf, begin 2017, heb ik eerst zonder gezeten, pas na lang aandringen mocht ik een elektrisch kacheltje halen bij de makelaar.
Dat apparaat verwarmde ietwat maar tijdens vorst was het zeker niet aangenaam.

Er werd een afspraak gemaakt dat de eigenaresse zou komen kijken i.v.m. de vervanging van de kapotte kachel. Tijdens deze afspraak wisselde ze geen woord met me.

In een mail die ik via de makelaar kreeg, noemde ze haar klachten. O.a. dat het smerig was. Plinten die ik in de grondverf had gezet waren haar ook een doorn in het oog.
Maar het werd duidelijk dat ze wilde verkopen, en ik moest het dusdanig netjes opleveren dat het de maximale prijs zou opleveren.
Ze had een verkopend makelaar ook al laten kijken.

Na inlevering van de sleutel aan de makelaar kreeg ik een mail waarin me verteld werd dat ik de borg niet terug krijg en dat ik bovendien mag betalen voor de douchecabine en de wasmachine die niet meer in het chalet zitten.
Bovendien wil ze de rekening van elektriciteit op mij verhalen. Terwijl ik weken geen kachel heb gehad en elke maand een vast bedrag betaalde dat de kosten zeker moet hebben gedekt.

Doordat het in eerste instantie onduidelijk was wanneer ik een nieuw onderkomen zou hebben, heb ik binnen 3 weken opgeleverd. Iets wat geen probleem was.

Ik zit nu bijna 8 weken te wachten op een reactie op mijn weerwoord op haar mail, dat ik de borg sowieso terug wil.

Wat kan ik doen om mijn verhaal te krijgen?

Alsnog de verhuurder in gebreke stellen en inmiddels ook het verzuim, voor de diverse gebreken en feiten die u opsomt waardoor u in een voor uw gezondheid onveilige situatie heeft gezeten en u ook schade heeft geleden. Natuurlijk kan een kapotte douchecabine en wasmachine niet op uw conto komen, Voorts kan het zijn dat verhuurder is verrijkt omdat u het huurobject en aanhorigheden hebt opgeknapt. Dit mag u verhalen op verhuurder. U mag bewijzen met alle middelen dat u dit hebt gedaan, dus foto,s of getuigen van zien of horen zeggen. Gevolgschade van gebreken zoals een zeer hoge elektriciteitsrekening is natuurlijk niet uw zaak maar schade die verhuurder zelf moet dragen. Al met al denk ik dat u wel wat juridische hulp kunt gebruiken.

Voor wat betreft de bewijspositie: als er geen duidelijke aanvang en eindestaat is opgemaakt door de makelaar of verhuurder zelf van de toestand van het huis ( en tuin) moet verhuurder bewijzen dat er sprake is van een verslechtering anders dan normale gebruikssporen en achteruitgaan van de gehuurde zaak en aanhorigheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag