Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik had een vraag over benefaire aanvaarding.
Vorig jaar is mijn moeder overleden.
In Januari heb ik een boedelopmaak bij de rechtbank neergelegd, hiervan is akte opgemaakt. Er waren geen schuldeisers, enkel een hoog positief saldo. Mijn vraag is hoe lang mijn boedelopmaak bij de rechtbank blijft liggen. Ik vraag dit omdat ik de rekening van mijn overleden moeder niet wil aanbreken zolang eventuele schuldeisers zich kunnen melden. Staat er een bepaalde tijd voor dat schuldeisers zich kunnen melden en de boedelopmaak kunnen inzien? Ik heb al naar de rechtbank gebeld maar zij zeggen dat dit per situatie afhankelijk is, dit begrijp ik niet. Ik heb alles alleen zonder notaris gedaan.
Graag uw reactie.

De schuldeisers dienen opgeroepen te worden schulden aan te melden en de kantonrechter moet de termijn hiervoor bepalen. Na die termijn kunnen schuldeisers de schuld niet meer aanmelden en dienen dan bij de erfgenamen te zijn. Het advies is dus de kantonrechter een termijn te vragen voor welke datum schuldeisers opgeroepen kunnen worden de schuld uiterlijk aan te melden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw bericht. Echter er waren geen schuldeisers. Er was genoeg saldo. Ik heb enkel bericht gekregen dat de akte ter griffie is gelegd, maar voor hoe lang stond er niet bij!


In dat geval is vereffening feitelijk niet aan de orde en is de nalatenschap rijp voor verdeling. Maar het is wel goed bij de kantonrechter nog na te gaan of de boedelbeschrijving nog ter inzage ligt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag