Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb vorig jaar een woning gekocht van een projectontwikkelaar die voorafgaand aan de verkoop het ontstane (uit gesplitst) perceel heeft laten inmeten door het kadaster op aanwijzen van de verkopend makelaar en in aanwezigheid van een notarieel medewerker. Nu het tijd is om in de tuin aan de gang te gaan, blijkt dat het opgegeven aantal vierkante meters geregistreerd door het kadaster niet overeenkomt met het aantal vierkante meters in werkelijkheid. Ik heb het kadaster gebeld en het veldwerk met coördinaten aangeschaft. Daar blijkt de volledig westkant van het perceel te ontbreken. Volgens het kadaster is de volledige westkant niet terug te vinden op het veldwerk en zou dit in een ander document staat, dat niet bruikbaar is en dus niet is in te zien. Op mijn vraag hoe het kadaster het aantal m2 dan heeft berekend kon niet beantwoord worden.
Daarnaast blijkt dat de aanwijzingen op het veldwerk, die verwijzen naar een deel van de erfgrens waarbij het midden van de schutting als erfgrens dient, niet te kloppen met de coördinaten. Volgens de coördinaten ligt de erfgrens namelijk 29 cm naast de schutting.
Als er volledig uitgegaan wordt van de coordinaten en niet van de omschrijving van de erfgrens, dan kom ik al een stuk dichterbij het aantal opgegeven m2 dat ik heb gekocht. Echter blijft de volledige erfgrens aan de westkant onduidelijk. Bij het kadaster loop ik tegen een dichte deur. Zij adviseren om de grens te reconstrueren. Ik vind het bijzonder merkwaardig dat er een jaar geleden een groot bedrag is betaald om de erfgrens te bepalen en perceelgrootte vast te leggen, maar dat mij niet verteld kan worden hoe zij aan het aantal m2 komen. Je moet dan immers m.i. wel weten waar de erfgrens ligt op het westen...en dat gegeven is er niet....
Graag wil ik weten welke rechten ik heb en wat ik moet doen. Reconstrueren gaat mij een paar duizend euro kosten, vanwege de diverse lijnen en hoeken in het perceel. Ik vind dit echt een laatste stap. Ik begrijp dat het kadaster de erfgrens niet bepaald, maar wat rest mij dan als een deel van de erfgrens dat is aangewezen en ook in relaas van bevindingen van het kadaster als zodanig is omschreven, niet overeenkomt met de coordinaten? Wat moet ik dan aanhouden? Hou ik de beschrijving aan dan kom ik m2 te kort. Hou ik de coördinaten aan dan kom ik al dichter in de buurt. Tot slot, wat moet ik doen met het mysterie van de westgrens? Ik hoor het graag want ik weet het nu echt niet meer.

Begrijp ik het goed dat u dacht een nieuw, maar al wel ingemeten kadastraal perceel in eigendom te hebben verkregen, terwijl naar nu blijkt dat de inmeting niet goed heeft plaats gevonden?
In dat geval lijkt mij dat u zich dient te richten tot de verkoper en dat u deze er op kan aanspreken dat aan u alsnog wordt geleverd wat u heeft gekocht.
U kunt voor vrijblijvend nader overleg mij benaderen via de direct contact optie van rechtswinkel.nl

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gaat om een perceel met daarop een bestaande woning, dat is ontstaan uit een groter perceel. De daarvoor nodige splitsing van het perceel en het inmeten door het kadaster heeft plaatsgevonden voor de koop. Kan ik in dit geval het beste met de verkopende partij contact opnemen?


Juist. De verkopende partij dient er voor te zorgen dat hetgeen waarvan u eigenaar bent geworden, overeenstemt met wat in de koopovereenkomst is afgesproken. Als de aan de verkoop voorafgegane kadastrale inmeting (waarbij u dus geen partij was) niet compleet of juist is geweest, dan dient de verkoper er voor te zorgen dat dit alsnog in orde komt. Mocht u er met de verkoper niet uitkomen, dan kunt u mij benaderen via de direct contact optie van rechtswinkel.nl

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag