Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


ik heb een volgende vraag aan u. Mijn vrouw heeft een broer waar zij al ruim 25 jaar geen contact meer mee heeft gehad. Haar broer is altijd zwervende geweest en is ook alcoholist. Sinds een paar jaar heeft hij opvang via een instantie in Utrecht en wij zijn pas geleden benaderd door zijn persoonlijke begeleider met de vraag hem nog een keer te willen ontmoeten, zijn gezondheid is slecht en hij gaat snel achteruit. Maar nu is onze vraag, mocht haar broer te komen overlijden, en hij heeft schulden zijn wij dan hier verantwoordelijk voor? Volgens een andere zus van mijn vrouw kunnen wij hiervoor aansprakelijk worden gesteld? Graag hoor ik hoe dit juridisch in elkaar zit.

Dit is inderdaad juist, maar u kan voorafgaand de eventuele 'erfenis' beneficiair aanvaarden. Bij beneficiaire aanvaarding (men noemt dit ook wel: aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving) geeft u eigenlijk aan dat u de erfenis alleen accepteert als er sprake is van een positief saldo (de bezittingen zijn groter dan de schulden).

Als er dus onverwacht sprake is van een negatief saldo, bent u niet verantwoordelijk voor het aanzuiveren van dit tekort. De schuldeisers kunnen u als beneficiair erfgenaam dus niet aanspraken op openstaande schulden. Daar staat tegenover dat de nalatenschap eerst moet worden vereffend en de erfgenamen pas hun deel ontvangen als alle schulden zijn afbetaald.

Voor nadere info mag u mij direct benaderen, desgewenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag