Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vraag gaat over hypotheekrenteaftrek.

Ik betaal sinds de aankoop van de woning alle kosten voor het huis. Mijn toenmalige partner heeft nooit iets betaald.

Sinds 2010 zijn we gescheiden en betaal ik nog steeds alles zelf, ook al stond mijn ex-partner nog op papier. Recentelijk is eindelijk het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid geregeld en is het huis volledig mijn eigendom.

Ik kreeg laatst een brief van de belastingdienst waarin word vermeld dat de belastingdienst in principe akkoord gaat met het feit dat ik alle hypotheekrenteaftrek (voor 2014-2015) mag ontvangen, maar dan moet mijn ex er nog wel een krabbel voor akkoord zetten.
Met de scheiding is ook de mondelinge afspraak gemaakt dat ik alle lasten draag, maar dan ook alle lusten krijg. Dit is al die jaren op zich goed gegaan, mijn ex heeft nooit een stuiver hoeven te betalen.
Maar als mijn ex nu niet tekent, kan ik dus de helft van mijn hypotheekrenteaftrek terug betalen. Omdat mijn ex op papier stond, heeft mijn ex dus "recht" op de helft van de hypotheekrenteaftrek.

Aan de telefoon gesproken met mijn ex, de documenten die ondertekent moeten worden naar mijn ex opgestuurd, echter heb ik nog steeds niks (na herhaaldelijke verzoeken) terug ontvangen. Ik heb al meerdere malen uitstel moeten vragen aan de belastingdienst.
Ik denk zelf dat mijn ex denkt "als ik mijn mond hou en niks teken, kan ik dus de helft van de hypotheekrenteaftrek krijgen! Gratis geld!"
Mijn ex heeft nooit iets betaald aan het huis of de hypotheek. Heeft mijn ex dan wel 'recht' op hypotheekrenteaftrek? Want dat zou betekenen dat mijn ex dus het geld wat ik aan hypotheekrente heb afgedragen, mag terugvorderen van de belastingdienst.

Mocht dit het geval zijn, kan ik dan een rechtszaak maken zodat ik de hypotheekrenteaftrek alsnog terugkrijg? Het is aantoonbaar dat ik altijd alle hypotheekkosten heb gedragen, waardoor ik ook vind dat de hypotheekrenteaftrek mij moet doen toekomen.

Als u samen eigenaar was van de woning dan dient u ook samen de eigenaarslasten te delen. Verlaat een van u de woning dan kan u of uw ex 2 jaar na het verlaten van de woning de hypotheekrente aftrekken, ook al heeft uw ex helaas niets bijgedragen aan de lasten. Wel heeft u voor het meerdere dan de helft van de eigenaarslasten een vordering op uw ex en kunt u dit desnoods via de rechter verhalen. En in het verlengde hiervan kunt u zich op het standpunt stellen dat uw ex geen recht zou moeten hebben op de hypotheekrenteaftrek, hoewel dat niet volledig afdwingbaar is. Het is aldus zaak dat uw ex wordt aangeschreven om alsnog akkoord te gaan met de regeling van de belastingdienst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag