Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Momenteel lig ik in echtscheiding. Mijn man en ik hebben een koopwoning, die weer teruggekocht wordt door de woningbouwvereniging.
Het koopcontract staat op beide namen. De situatie nu is dat mijn man de hypotheek niet meer betaalt. Hij woont niet meer in dit huis, maar staat nog steeds bij de gemeente op ons huisadres ingeschreven.
Ik heb inmiddels contact gehad met de hypotheekverstrekker en zij zeggen dat wij beide aansprakelijk zijn voor het leenbedrag, indien wij niet tijdig betalen/aflossen riskeren wij beiden een registratiemelding van de BKR achter onze namen. Het huis terug laten kopen door de woningbouw, kan alleen als hij ook tekent. Geen van beiden willen in de woning verblijven.

Ik heb mijn man vriendelijk verzocht om de helft van de hypotheek te betalen en ook zijn handtekening te zetten ter goedkeuring voor de taxatie van de woning, zodat deze verkocht kan worden.
Helaas hij reageert niet op mijn schrijven.

Momenteel betaal ik de hypotheek, wat een enorme last voor mij is.
Welke stappen kan ik wettelijk nemen en vooral tegen mijn man.

Het is juist dat u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker kan dus bij een van u de hele schuld opeisen. Wanneer u beiden eigenaar bent van de woning dan dient u in beginsel ook ieder voor de helft de lasten te voldoen. Betaalt u meer dan de helft dan krijgt u een vordering op uw ex die u middels een juridische procedure kunt afdwingen. Ik raad u aan uw ex aan te laten schrijven om diens schuld te voldoen en hem ertoe te bewegen om te tekenen voor de terugverkoop aan de verhuurder. Vaak wilt een brief van een jurist de zaak vlot trekken. Neemt u desgewenst contact met mij op voor verdere actie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie.
Er is nu idd een brief naar hem onderweg dat ook hij hoofdelijk aansprakelijk is voor de hypotheek en dat hij zijn deel, die ik reeds betaald had, aan mij direct moet terugbetalen. Mijn man heeft nog tot 1 mei de tijd om zijn verplichtingen na te komen, zo niet dan gaat er een verzoekschrift uit naar de Rechtbank, betreffende de voorlopige voorzieningen. Mijn angst is dat hij nu met zijn huidige vriendin, hij woont vanaf augustus 2016 samen met haar in een huurhuis., ineens samen met haar op ons huidige adres wil gaan samenwonen en dat ik dan moet verkassen.
Kan dit, en kan het ook dat hij op mijn/ons adres staat ingeschreven, maar bij zijn vriendin woont, waar hij niet staat ingeschreven.


U hoeft niet te verkassen als hij plots besluit om samen met zijn vriendin op uw adres in te schrijven, waarbij ik dit laatste niet zo snel zie gebeuren. Overigens dient uw ex te wonen waar hij staat ingeschreven (duurzaam wonen), waarmee hij een boete riskeert van de gemeente als dit niet zo is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag