Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb problemen met mijn leidinggevende Ik heb een keer mijn gelijk gehaald en toen zat hij mij iedere keer dwars nu is in oktober vorig jaar een verschrikkelijk ongeluk gebeurd met dodelijke afloop En ik had daar de leiding Nu zijn daar 2 onderzoeken op gedaan 1 door de arbeidsinspectie en 1door Volkerrail in samenwerking met prorail
Nu heb ik gisteren te horen gekregen dat ik uit mijn functie ben ontheven terwijl ik geen schuld had met dat ongeluk ik denk dat mijn leidinggevende erachter zit omdat ik een keer tegen hem in ben gegaan nu denk ik dat ik een advocaat nodig heb maar ik heb geen rechtsbijstand of lid van de bond wij zitten met ingang van 1mei in de schuldsanering nu is mijn vraag of ik recht heb op een advocaat met bewijs van onvermogen want ik ben bang dat er een rechtszaak gaat komen
Mvrgr Henk krombos

De Wet op de rechtsbijstand regelt dat mensen die geen advocaat kunnen betalen maar wel willen procederen, een deel van de juridische kosten vergoed kunnen krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit. Er is echter wel sprake van een eigen bijdrage die een persoon moet betalen, afhankelijk van de hoogte van het jaarinkomen. Uw advocaat vraagt voor u subsidie aan, dat doet u dus niet zelf. Overigens bestaat er ook gesubsidieerde rechtsbijstand bij Mediation.

Ik raad u echter aan om eerst te achterhalen waarom u dan bent ontheven uit uw functie. U kunt uw leidinggevende, of andere betrokken partijen om een verklaring vragen. Het lijkt mij dat u al een dergelijke brief / gesprek heeft gehad hierover? De ontheffing uit uw functie kan niet zomaar.

We hebben nog altijd te maken met een arbeidsovereenkomst. Bevat deze een eenzijdig wijzigingsbeding? Zo niet, dan kan uw werkgever niet zomaar een arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen. Overigens zal de werkgever hele goede gronden moeten hebben om dit wel te kunnen doen, zie artikel 7:613 BW. Bij een eenzijdige wijziging van individuele arbeidsovereenkomsten is de norm van artikel 7:611 BW (goed werkgever- werknemerschap) ook nog eens van toepassing. Dus eerst de reden van de ontheffing moet boven tafel komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag