Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,
het huis van mijn ouders staat naast het plaatselijke theater. Hun tuin grenst officieel aan een stuk grond dat bij het theater hoort. Omdat deze grond niet werd gebruikt (achterzijde theaterzaal) hebben mijn ouders in 1986 gevraagd of zij dit stukje niet mochten gebruiken. er stond gemeentegroen wat steeds onderhouden moest worden. de eigenaar (gemeente) zag daar geen bezwaar in. Sinds die tijd hebben mijn ouders dit stukje grond in gebruik. In de tussentijd is het theater door de gemeente aan particulieren verkocht, die echter aangaven geen bezwaar te hebben tegen gebruik van dit stukje grond achter hun tuin.
Nu wordt het theater, samen met meerdere gebouwen, gesloopt en heeft de gemeente, samen met de eigenaar van het theater, een nieuw plan gepresenteerd, waarbij dit stukje grond gebruikt gaat worden als parkeerplaats voor een zorginstelling en huizen.
Mijn vraag is of wij een kans hebben dit stukje grond te behouden, ofwel door verjaring ofwel door recht van eerste koop?

Ik heb rondgekeken op internet, maar kom er niet helemaal uit. We hebben bewijs (oude foto´s) dat we het stukje grond al jaren in gebruik hebben. Maar is dat voldoende?
Er is geen schriftelijke communicatie over gebruik van de grond. wel heeft de gemeente destijds een hek laten plaatsen zodat mensen niet de tuin achter het theater in kunnen lopen.

Ik verneem graag van u.

Nee in beginsel niet en zeker niet het geval als ergens op papier staat dat uw ouders om toestemming hebben gevraagd voor het gebruik en dit hebben gekregen, of er is nog een getuige, dan is er namelijk een gewone overeenkomst van gebruik om niet ontstaan ( om niet = zonder tegenprestatie ) of een overeenkomst met als tegenprestatie onderhoud. Die is opzegbaar met inachtneming van een termijn van twee weken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik begrijp uit uw antwoord dat we geen bezwaar kunnen aantekenen tegen terugname van de grond, ook al hebben we deze meer dan 30 jaar gebruikt en onderhouden.
Dank voor uw antwoord. Dat geeft duidelijkheid.
Kunnen we wel aan de gemeente vragen een hek te plaatsen als erfafscheiding en tegenprestatie voor het onderhoud wat ze zelf niet hebben hoeven uitvoeren?
Of hebben we daar ook geen recht op?


nee, u moet het zo zien: uw ouders hebben de grond mogen gebruiken waarvoor normaal gesproken een marktconforme huurprijs staat. Zelfs dan, dus als men huurt dient men dit soort onderhoud ook op eigen kosten uit te voeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag