Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij huren een woning volgens de Leegstandswet. Volgens artikel 1.1 van onze huurovereenkomst wordt de woning verhuurd voor de periode van 1-2-2017 tot 1-2-2018 en is dus voor bepaalde tijd.
U raadt het al: de verhuurder wil op ca. 1 Mei 2017 de overeenkomst opzeggen omdat de woning (onder voorbehoud) verkocht is.

Artikel 1.2 van ons contract vermeldt dat " de verhuur zal plaatsvinden op grond van de leegstandswet voor de duur van minimaal 6 maanden met einddatum in acht genomen zoals in art. 1.1 waarbij huurder en verhuurder deze huurovereenkomst, met inachtneming van de opzegtermijn voor de huurder maximaal 1 maand per de eerste van de maand en voor verhuurder minimaal 3 maanden ongeacht de opzegdatum, kunnen beƫindigen."

In een eerdere publicatie op deze site vond ik een vergelijkbaar verhaal waarin verwezen werd naar een uitspraak van Rechtbank Groningen waar de huurder in het gelijk werd gesteld. Naar aanleiding van die publicatie heb ik artikel 16 lid 9 van de Leegstandswet gevonden. Wordt in artikel 1.2 van ons contract afgeweken van artikel 271, 1e 2e en 3e lid van artikel 7 van het Burgerlijk Wetboek? Betekent dit dat ons contract inderdaad niet tussentijds kan worden opgezegd?

Overigens staan ook de looptijd en referentie van de Leegstandswet-vergunning is niet vermeld in het contract.

Er mag in uw contract niet worden afgeweken , de bepalingen uit de Leegstandwet moeten strikt worden genomen. Een en ander betekent dat verhuurder de huur mag opzeggen met inachtneming van de minimale termijn van 6 maanden, of u hebt een goede reden om nu te onderhandelen over een afkoopprijs, een bedrag dat verhuurder u geeft omdat u toestemt met wederzijdse ontbinding.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw sneller reactie. I ben denk ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn vraag. Het contact loopt van 1-2-2017 tot 1-2-2018. Dit is niet de duur van de leegstandsvergunning, die staat niet in ons contract vermeld. Als de verhuurder op 1 Mei opzegt en daarmee de 3 maanden opzegtermijn aanhoudt, betekent dit dus dat hij ons verzoekt op 1 Augustus de woning op te leveren. Daarmee hebben wij het huis dus precies 6 maanden gehuurd, terwijl we het huis willen houden tot 1-2-2018.

Mijn vraag is of de verhuurder hiermee in zijn recht staat, daar het contract voor bepaalde tijd is. Dit in tegenstelling tot de onbepaalde tijd, met een minimum van 6 maanden en een maximaal voor de duur van de leegstandswetvergunning.

Alvast bedankt voor uw reactie.


Nee , verhuurder kan pas opzeggen met inachtneming van de overeengekomen huurtermijn, anders had hij een huurcontract van onbepaalde tijd op basis van Leegstand moeten aanbieden. Zie bijvoorbeeld http://www.huurgeschil.nl/jurisprudentie/Huurovereenkomst_bepaalde_tijd_en_Leegstandwet.rtf

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag