Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,
Naast onze grond en oprit staan eiken op gemeentegrond. Voor één van deze eiken is (naast 2 andere) in het verleden een kapvergunning afgegeven i.v.m ouderdom (en daarmee vaak schade), maar omdat deze niet binnen de termijn gekapt is, is het kappen met succes tegengehouden door een buurtbewoner. Deze eik veroorzaakt veel ellende: loslatende takken en in het najaar de val van eikels OP onze auto's, met schade ten gevolg. Parkeren op straat is geen optie; dit is absoluut onveilig voor anderen. De gemeente stelt dat zij niet aansprakelijk zijn voor schade en zijn bijzonder onwillig. Men verwijst ons naar onze autoverzekeraar, maar dit lijkt ons te gek voor woorden en is ook maar 1 keer in te dienen. Een paar jaar geleden heeft de gemeente enkele takken wat ingekort (we moesten daarvoor eerst naar de wethouder!), maar de groei van de takken gaat hard...
We hopen op uitsluitsel, bij voorbaat onze dank!

Vaak heeft een gemeente groenbeleid, daar staat dan in hoe om te gaan met het groen en de bomen , waaronder het regelmatig onderhoud. Dat geeft houvast voor het aannemen van een schending van plichten. Dan kunt u vanuit uw positie als burger de gemeente verzoeken om een kapvergunning voor deze eik opnieuw aan te vragen. Het geeft een ingang voor bezwaar als de gemeente de vergunning niet aanvraagt en zelfs reden voor een voorlopige voorziening of versnelde afdoening als er echt haast bij geboden is.

Of u ageert vanuit het civiel recht. Een naaste buur mag u geen onrechtmatige hinder toebrengen dus zeker geen schade als gevolg daarvan. Indien de gemeente aantoonbaar de boom niet heeft onderhouden volgens het groenbeleid , zou u ook kunnen overwegen deze schade te verhalen . U mag mij ook direct benaderen voor wat meer advies.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw antwoord, we gaan hiermee aan de slag. Omdat dit een lang lopende kwestie is met de nodige (gemeentelijke) haken en ogen, zetten we alles goed op een rij en maken (eventueel) graag gebruik van het aanbod direct contact met u op te nemen. Dank daarvoor!
Met vriendelijke groet,
MC



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag