Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik worstelde in 2013 met onbetaalde rekeningen en had dringend een extra lening nodig. "Helaas" de banken wilde mij niet nog meer lenen. Ik zat al aan mijn maximale leencapaciteit was de verklaring. Wel slaagde ik er in een creditcard te krijgen bij een creditcardmaatschappij met een daaraan verbonden krediet van € 8.000. Echter dat geld was snel op en nu zit ik al jaren met nog een extra last tegen 15% rente.

Eigen schuld dikke bult of heeft de creditcardmaatschappij ook schuld (zorgplicht/onderzoeksplicht)? Vooralsnog is hun reactie contra de banken indertijd dat ze niet overgekrediteerd hebben en verwijzen mij naar de Kifid. Echter de Kifid wordt door financiële instellingen betaald en lijkt feitelijk de omgeklede slager die zijn eigen vlees keurt.

Gepolste Kifid uitspraken sterke mij in deze opvatting, of mag ik er van uit gaan dat de Kifid niet alles goed praat? En hoe bepaal je objectief of er in 2013 sprake is geweest van overkreditering?

De creditcardmaatschappij heeft ook een zorgplicht t.a.v. het verstrekken van kredieten. Zo hoort zij op de hoogte te zijn van andere leningen of kredieten en behoorlijke navraag te doen bij het BKR. Op basis van uw inkomen en andere verstrekte gegevens maakt zij een berekening die moet passen binnen uw financiële reikwijdte. Is hier geen of onvoldoende zorg aan besteed dan kan het zijn dat zij onterecht het krediet heeft verstrekt. Een klacht indienen bij het Kifid zou dan gepast zijn ook al bent u van mening dat er sprake zou kunnen zijn van partijdigheid of subjectieve toetsing. Het Kifid dient echter te allen tijde de schijn van partijdigheid weg te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag