Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Het recreatiepark X bestaat uit kavels, paden, waterpartijen, lichtmasten, riolering, rioolpomp, slagboom en afvalcontainers.
De kavels zijn in eigendom van verschillende eigenaren. De rest is eigendom van een vereniging, waarvan alle eigenaren bij aankoop van de kavel verplicht lid zijn geworden. Middels contributie aan de vereniging wordt het beheer en onderhoud van de infrastructuur betaalt.
Nu is er een aantal leden dat zijn lidmaatschap opzegt. Op welke wijze moet de vereniging nu het verschuldigde aandeel in de kosten voor de infrastructuur verhalen op deze uitgetreden leden?
Gewoon een rekening sturen?
Recht van overpad vestigen?

Recent zijn er een aantal uitspraken over stoort gelijke zaken geweest. Het staat vast dat met iemand niet kan verplichten om lid van een vereniging (uitgezonderd het lidmaatschap van een v.v.e. onstaan door splitsing in appartementsrechten). Het opzeggen van het lidmaatschap heeft niet tot gevolg dat de bewoners niet meer bij hoeven te dragen in het onderhoud van de zaken waar zij daadwerkelijk gebruik van maken. U kunt dus gewoon een nota sturen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus er is geen nieuwe rechtsverhouding nodig tussen kaveleigenaar en vereniging?


Strikt genomen is dat niet nodig, een nieuwe rechtsverhouding zou echter wel voor duidelijkheid in de toekomst zorgen. Ik zou er dan echter voor pleiten dat voor alle eigenaars een nieuwe regeling wordt opgesteld zodat niet telkens wanneer een bewoner zijn lidmaatschap opzegt een regeling getroffen zou moeten worden. Er kan overwogen worden om het "verplichte lidmaatschap" van de vereniging te schrappen omdat dit in strijd met de wet is en daartegenover erfdienstbaarheden te vestigen ten behoeve van de kavels met de afzonderlijke woningen waaraan een verplichting tot het betalen van een jaarlijkse retributie is gekoppeld. De vereniging kan gewoon in stand blijven en wie lid wenst te blijven kan lid blijven en heeft als zodanig inspraak in het onderhoud etc.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag