Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In onze definitieve koopakte staat onder artikel 2.2 Overdrachtsbelasting vermeld: ....toepassing van artikel 13 wet op belastingen van rechtsverkeer, zal koper aan verkoper n.v.t. ( wel/niet staat hier dus niet genoemd) uitkeren het verschil tussen .......
Nu blijkt dat de overdrachtsbelasting niet betaald hoeft te worden daar de woning door de huidige eigenaar in 2014 gekocht is en dat de woning binnen 36 maanden (die regeling was er destijds) weer verkocht wordt.

Vraag: Is dit voordeel nu voor de koper of voor de verkoper als hier staat n.v.t. en dit nu dus wel van toepassing blijkt te zijn?

Daarbij moet ik vertellen dat de verkoopmakelaar ons dit bij de onderhandelingen niet heeft vertelt en dat dit ook nergens in de verkoopbrochure vermeldt staat. Hij was hier blijkbaar wel van op de hoogte.

De notaris heeft dit bij het opstellen van de concept akte opgemerkt en heeft hierop alleen de verkoopmakelaar gebeld. Deze heeft natuurlijk vertelt dat dit geheel naar de verkoper moet gaan. De notaris heeft ons in deze (notabene als opdrachtgever) hierover niet gebeld en dit zomaar vermeldt in de concept akte van levering. Onze koopakte vermeldt echter iets heel anders. Als mij als koper dit niet was opgevallen dan zou de verkoper dit voordeel ontvangen. Zowel de verkoopmakelaar als ook de notaris heeft niet eens een telefoontje gepleegd om te vertellen dat dit speelt met de overdrachtsbelasting en hoe wij als partijen dit gaan regelen.
Nu (dus nadat dit naar buiten is gekomen) stelt de verkoopmakelaar voor om dit, zoals hij schrijft " fair te delen in 50/50. Wat is hier nu fair!!!!

Tevens graag een reactie hoe hiermee om te gaan, daar op 1 mei deze akte gaat passeren en wij het vertrouwen in de makelaar (en ook gedeeltelijk in de notaris) hebben verloren.

Als er niets in de koopovereenkomst is geregeld over het eventuele voordeel dat ontstaat door toepassing van artikel 13 WbvR, dan komt dit voordeel aan de koper toe. In de meeste gevallen is dit niet de bedoeling van de verkoper, om die reden is in de meeste gebruikte modelovereenkomsten daar een artikel over opgenomen, dit moet dan nog wel ingevuld worden voordat partijen tekenen. Nu dit niet ingevuld is geldt de wettelijke regeling: het voordeel komt toe aan de koper.
Voor wat uw vraag over de communicatie met makelaar en notaris betreft verzoek ik u op korte termijn rechtstreeks contact met mij op te nemen (via de button naast dit bericht)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag