Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een geschil met mijn verhuurder. Deze heeft medio 2015 de maandelijkse servicekosten verhoogd van mijn woning. Het gaat niet om verhoging om reden van service uitbreiding of de jaarlijkse (huur)verhoging, maar de verhuurder heeft bij het uitgeven van de woning en het opmaken van het huurcontract, naar eigen zeggen, zelf een fout gemaakt.

Over het geschil heb ik langdurig en sinds 2015 contact gehad met achtereenvolgens de Huurcommissie (Rijksoverheid), de Geschillencommissie, de Geschillencommissie Wonen Zuid Holland en ben uiteindelijk doorverwezen naar het Juridisch Loket. Volgens het Juridisch Loket mag de verhuurder het bedrag, om de reden die de verhuurder zelf aangeeft, niet verhogen.

Inmiddels heeft de Raad voor Rechtsbijstand mij een zogenaamde 'lichte advies toevoeging' toegekend. Licht, omdat het schadebedrag vanwege de betwiste verhoging (nog) geen €500 bedraagt. Maar dat bedrag gaat natuurlijk oplopen. De advocaat, die het Juridisch Loket mij heeft toegewezen, heeft mij in een gesprek laten weten dat zij met de toegekende lichte toevoeging de kosten van procesvoering niet kan dekken. Aangezien ik een bijstandsuitkering heb, kan ik mij geen grote financiële risico's permitteren en niet zomaar een advocaat zijn of haar gang laten gaan. Ook de Sociale Dienst kan mij op voorhand niets toezeggen. Is er dan niemand die mij in deze situatie bij kan staan?

Hoe en waar kom ik aan juridische bijstand of kan het recht hier zijn loop niet hebben?

Indien er geprocedeerd moet worden, dan zou de toevoeging daarvoor uitgebreid moeten kunnen worden. "Licht" slaat niet op het belang, maar op de beperkte werkzaamheden die bij de afgifte werden ingeschat. Desgewenst kan ik u helpen bij het voeren van verweer. Neemt u in dat geval direct contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Voordat ik contact met u opneem, nog het volgende. Mijn grootste zorg is de onzekerheid betreffende de kosten die het voeren van een procedure met zich meebrengt. De advocaat die ik al toegewezen had gekregen, heeft mij laten weten dat - en ik citeer: 'Ik heb geïnformeerd bij de Raad voor Rechtsbijstand. Gelet op het financiële belang (men gaat uit van 24 maal het betwiste maandbedrag ad € 12,-- = € 288,--) van deze kwestie kan enkel een Lichte Advies Toevoeging voor u worden aangevraagd. Dit betekent dat er maximaal drie uren aan de zaak besteed zal mogen worden.
Uiteraard kan ik deze Lichte Advies Toevoeging voor u aanvragen en diverse werkzaamheden verrichten. Drie uren is echter te weinig voor het voeren van een volledige procedure.' Zij schat in dat een procedure zo'n tien uren zou kunnen gaan kosten.
Helpen graag(!), maar niet nadat ik meer duidelijkheid heb en vooraf zicht op kosten, bijdrage in de kosten enz., want mijn financiële mogelijkheden zijn beperkt. Misschien kunt u mij meer duidelijkheid en eventueel zekerheid geven.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag