Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoe lang nadat de gemeente een (gegronde) beslissing op bezwaar heeft genomen mag het duren voordat men tot enige uitvoering hiervan overgaat?
Mij is een bedrag bijzondere bijstand toegekend, alleen keert men na 8 weken nog steeds niet uit.
Ik wil graag weten wat ik mijn schrijven aan de gemeente kan melden, waar op te wijzen :) Dank

Meestal is een bestuursorgaan in verzuim als hij de beslis- en betalingstermijn heeft overschreden. In bezwaarzaken is dit doorgaans; 6 weken de tijd om te beslissen + eventuele verlenging + 6 weken de tijd om te betalen. Mogelijk wordt er iets specifieks over vermeld in de beleidsregels m.b.t. bijstandverlening van uw gemeente en afhandeling bezwaar, sommige gemeenten wijken af.
U kunt bij te late betaling met een brief wettelijke rente vorderen over het bedrag aan bijzondere bijstand dat de gemeente aan u verschuldigd is. Maar het is zelfs zo, mogelijk hebt u al recht hierop (met terugwerkende kracht) vanaf het tijdstip waarop de gemeente in verzuim is in de aanvraagprocedure (dus vanaf het moment dat de gemeente uiterlijk op uw aanvraag om bijzondere bijstand had moeten beslissen + de tijd die de gemeente had om te betalen). Want nu is gebleken dat u wel recht heeft op bijzondere bijstand. Als de gemeente bij uw aanvraag al juist had beslist, had u het dus al eerder ontvangen. Als het goed is heeft de gemeente dan ook ambtshalve beslist over de wettelijke rente in de beslissing op bezwaar. Zo niet, dan kunt u alsnog verzoeken dat de gemeente hierover beslist. U kunt naar de artikelen 4:97, 4:98, 4:99 en 4:102, tweede lid Algemene wet bestuursrecht verwijzen. Als u echter pas tijdens de bezwaarprocedure de juiste gegevens heeft geleverd, is de gemeente die wettelijke rente niet verschuldigd. Maar, dan geldt alsnog dat u recht heeft op wettelijke rente over de periode vanaf dat de gemeente in verzuim is na het beslissen op uw bezwaarschrift (dus vanaf het moment dat de beslis- en betalingstermijn is verstreken). Dat wordt dus even weken tellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag