Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Woning of cafe????

Ik ben in het bezit van een vrijstaand pand bestaande uit twee verdiepingen.
Het pand heeft 1 kadastraal nummer, alsmede 1 huisnummer.
Voor dit pand is een woonvergunning afgegeven en ik sta bij de gemeente ingeschreven als bewoner.
Op de eerste verdieping heb ik mijn woongedeelte dat, binnendoor, middels een een trap en twee deuren vrij toegang heeft tot de ruimte onder mijn woning.
In de ruimte onder mijn woning ben ik voornemens om een buurtcafe te starten en heb deze ruimte, alleen aan de binnenzijde, als zodanig ingericht.
aan de buitenzijde zijn geen zaken aangebracht die de indruk zouden kunnen wekken dat er een cafe is gevestigd.

Ook heb ik een inschrijving bij de KvK op het pand, omdat dit door de gemeente een vereiste was voor de aanvraag van de vergunningen.

Bij de gemeente heb ik een aanvraag lopen mbt:
- een aanpassing van het omgevingsplan;
- aanvraag horeca exploitatievergunning.

In afwachting van genoemde stukken gebruik ik deze ruimte af en toe voor een (besloten) familiefeestje, waarbij de gordijnen dicht zijn en je dus niet kan zien wat voor activiteit in het pand is.

Door de afdeling handhaving van de gemeente wordt mij medegedeeld dat zij de ruimte onder mijn woning nu al aanmerken als een cafe, vanwege de uitstraling en de gedane aanvragen.


Mijn vraag is:
-Behoort de benedenverdieping, juridisch gezien, tot mijn woning of moet ik deze inderdaad zien als cafe
-ben ik in overtreding wanneer ik deze ruimte gebruik voor privedoeleinden

Ik heb de indruk dat de (besloten) familiefeestjes bedrijfsmatig (gericht op omzet) zijn en dus niet ten behoeve van uw gezin resp familie. De lopende aanvragen voor een bedrijfsmatig gebruik versterken dit vermoeden.

In dat geval (bedrijfsmatig) is er zeer waarschijnlijk sprake van een inrichting wet milieubeheer (meldingsplicht) en kan sprake zijn van een planologisch strijdig gebruik. Tevens kan ingeval van bouwkundige aanpassingen, ondanks dat deze enkel inpandig zijn, qua bouwen sprake zijn van een vergunningsplicht. En bovendien zal dat deel van het gebouw als een bedrijfsruimte in de zin van het belastingrecht (denk oa aan WOZ) worden aangemerkt. Hetgeen u aangeeft betreffende het oordeel van de afdeling handhaving van uw gemeente klinkt daarmee zeer plausibel.

In antwoord op uw vragen:
- Het is gezien voornoemde zeer reƫel dat de benedenverdieping reeds als bedrijfsruimte gezien/beoordeeld dient te worden.
- op welke wijze u een (deel van een) gebouw mag gebruiken is oa afhankelijk van de bestemming. Op basis van de gegeven informatie kan daarover in dezen geen inhoudelijke reactie worden gegeven.

Voornoemde is een inschatting naar aanleiding van hetgeen aangegeven in de vraagstelling. Het is mogelijk dat nadere details/informatie van de situatie een ander beeld geven. Indien (nader) advies in dezen gewenst is, kan u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is zeer zeker geen sprake van bedrijfsmatigheid. het gaat, zolang er geen vergunning is afgegeven, puur om familiebijeenkomsten/feestjes waarbij er soms maar zes a tien personen aanwezig zijn (kinderen en kleinkinderen). Bovendien gaat dit op zijn hoogst om vier a vijf keer per maand,


Dank voor de nadere reactie. Deze gegevens geven mij als onafhankelijk adviseur geen ander beeld. De frequentie bevestigd hetgeen een bedrijfsmatige karakter resp. de uitstraling. Zoals aangegeven is dat een inschatting op basis van de door u geschetste situatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag