Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Vandaag heb ik mijn fiets geplaatst in het (blijkbaar) bakfietsenrek op het station van Breda. Dit is niet toegestaan voor normale fietsen dus is mijn slot doorgezaagd en mijn fiets weggehaald door de gemeente. Ik zal nu een boete moeten betalen én een nieuw slot moeten kopen. De rechter heeft in 2011 een uitspraak gedaan dat een gemeente eerst een waarschuwing moet geven zodat deze bijvoorbeeld 24 uur later de fiets alsnog weg kan halen. Hoe moet ik in contact gaan in de gemeente en deze uitspraak hierbij betrekken? Ik neem aan dat het niet nodig is opnieuw een rechtszaak aan te spannen.

Je moet binnen 6 weken na het wegslepen van je fiets je bezwaarschrift bij het college van Bestuur en Wethouders (B&W) van de gemeente indienen. Dit gaat om het verwijderen van uw fiets. Als u een aparte beschikking ontvangt van de boete, kunt u hiertegen ook binnen 6 weken bezwaar maken. In uw bezwaarschrift kunt u aangeven waarom u het niet eens bent met het verwijderen van uw fiets en de boete. U kunt hierin ook de uitspraak erbij halen. Je kunt bezwaargronden aanvoeren afhankelijk van de reden die de gemeente heeft opgegeven voor het verwijderen van uw fiets. Was er sprake van spoed? Dan moeten ze dat aantonen. Ook kun je bezwaar maken tegen het ontbreken van een termijn (dus niet op de hoogte gesteld dat uw fiets verkeerd stond en u een termijn gegeven). U kunt ook eerst even kijken wat er in de APV van de gemeente is vermeld over fiets verwijdering.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvulling: Als er een parkeerverbod geldt, dan mag uw fiets helemaal niet weggesleept worden maar kunt u alleen een boete krijgen.

Dus als de gemeente zich beroept op 'spoed' dan moeten ze dat onderbouwen. Dus stond uw fiets gevaarlijk of was er sprake van hinder? Zo niet, dan hadden ze u een begunstigingstermijn moeten geven, dus een redelijke termijn. In feite staat dat al in de wet. Die uitspraak waar u naar refereert is gedaan door de rechter die zich baseert op de wettelijke bepaling. Uiteraard kunt u daar ook naar verwijzen, maar sowieso naar het wettelijk kader;

Artikel 5:31 Algemene wet bestuursrecht bepaalt:
1. Een bestuursorgaan dat bevoegd is om een last onder bestuursdwang op te leggen, kan in spoedeisende gevallen besluiten dat bestuursdwang zal worden toegepast zonder voorafgaande last. Artikel 5:24, eerste en derde lid, is op dit besluit van overeenkomstige toepassing.
2. Indien de situatie zo spoedeisend is, dat een besluit niet kan worden afgewacht, kan terstond bestuursdwang worden toegepast, maar wordt zo spoedig mogelijk nadien alsnog een besluit als bedoeld in het eerste lid bekendgemaakt.

Direct een fiets verwijderen mag dus wel, maar alleen indien er sprake is van een spoedeisend geval. Mocht u meer informatie nodig hebben voor de invulling van uw bezwaar kunt u uiteraard een vervolgvraag stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoorden, het is mij veel duidelijker geworden nu. Mijn fiets stond geparkeerd in de daarvoor bestemde fietsenrekken (echter in het bakfietsenrek), maar er is dus geen sprake van spoed geweest. Vandaag heb ik mijn fiets bij het fietsdepot opgehaald en ik heb daarbij het besluit ontvangen. De gemeente controleert dagelijks in de ochtend en geeft in het besluit het volgende aan: ''Binnen een termijn van 60 minuten na tijdstip van aanbrengen van het kennisgevingslabel de strijd met artikel 5:11 APV te beëindigen en beëindigt te houden. Dat betekent dat u uw (brom-)fiets dient te verwijderen of op de daarvoor aangewezen plaatsen dient te zetten.". Wordt 60 minuten gezien als een "redelijke termijn"? Naar mijn idee zal niemand zijn fiets na het plaatsen in de ochtend deze binnen 60 minuten weghalen omdat de gemiddelde persoon dan natuurlijk nog niet terug is. Alvast bedankt.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag