Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Goedenavond,

De dijk voor ons huis blijkt na diverse verkeerstellingen, door diverse instanties, dagelijks 80% meer verkeer te moeten verwerken dan de maximale hoeveelheid dan waar de weg voor geschikt is.

Dit betreft een dijk in het midden van een dorp waar een maximum snelheid geld van 50 km per uur.

Op de momenten dat het rustiger is word er ook nog eens flink te hard gereden en voornamelijk ook door zware landbouwvoertuigen en vrachtwagens

Ons huis uit 1880 staat direct aan deze dijk en heeft het hierdoor zwaar te verduren.
Dit is voornamelijk te zien aan scheuren in de muren alsook in de vloeren.

Ook bij het langs rijden van zware voertuigen dan zijn de trillingen door het hele huis te voelen.

Kan ik de gemeente voor deze schade aansprakelijk stellen?

In beginsel is het mogelijk de gemeente aansprakelijk te stellen, of de gemeente uiteindelijk aansprakelijk zal zijn hangt van vele factoren af, ondermeer: wanneer is de schade ontstaan en op welk moment stelt u de gemeente aansprakelijk, hoe deugdelijk is uw woning, is deze goed onderhouden, heeft u de gemeente al eens verzocht verkeersmaatregelen te nemen etc. Uw standpunten omtrent het ontstaan van de schade en de geschiktheid van de weg dienen te worden onderbouwd door deskundigenverklaringen. Kortom, het is mogelijk de gemeente aansprakelijk te stellen maar het zal zeer waarschijnlijk een ingewikkelde en langdurige procedure zijn. U kunt een dergelijke procedure niet zelf voeren, hiervoor heeft u een advocaat nodig. Wellicht zijn er meer buurtbewoners die met dezelfde problemen te maken hebben, in dat geval kunt u eventueel gezamenlijk een advocaat inschakelen. Vooruitlopend op een eventueel te voeren procedure kunt u al dan niet tezamen met de buurtbewoners in overleg treden met de gemeente om een oplossing ter voorkoming van verdere schade te voorkomen. De houding van de gemeente in een dergelijk overleg kan mede van invloed zijn op het verloop van de procedure, met name wanneer de gemeente in een dergelijk overleg uitspraken doet waaruit valt af te leiden dat zij verantwoordelijk is voor de schade.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag