Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik vraag mij af of het mogelijk is om via de rechtspraak de overheid te dwingen om te stoppen met een aantal zaken. In de basis is mijn vraag terug te voeren op een geweldsmonopolie van de staat. Kan ik het geweld van de staat weigeren zolang ik zelf vreedzaam blijf. In bredere zin vraag ik me af of ik overheidshandelingen kan weigeren die op criminele handelingen lijken. Ik bedoel bijvoorbeeld arrestatie /ontvoering, boetes /diefstal. Ik kan hier een lange lijst van maken maar waar ik primair naar op zoek ben is een mogelijkheid om het vreedzaam oneens te zijn met overheden. In die zin dat ik ook een vreedzame reactie van de overheid kan afdwingen ook al vinden zij hun geweld gerechtvaardigd door wetgeving of consensus.

Ik laat de vraag bewust zo open omdat ik onbekend ben met de juridische wereld en haar eerlijk gezegd nogal verwarrend en vaag vind. Ik ben recentelijk door ziekte werkloos en afhankelijk geworden en heb mij zeer verbaasd over de behandeling. De reductie tot tweederangs burger waarbij ik geintimideerd en bedreigd wordt met allerlei sancties. Zaken waarbij ik mij voor de keuze gesteld zie om of akkoord te gaan of geweld te accepteren. Geweld kan betekenen dat je opgepakt wordt of dat je geen geld krijgt zodat je sterft van de honger. Ik snap niet hoe ik zo onder druk gezet kan worden en een handeling toch als rechtsgeldig wordt ervaren. Als een crimineel mij een mes op de keel zet om een contract te ondertekenen ga ik er van uit dat dit contract niet rechtsgeldig is. Waarom werkt dit anders wanneer het een overheid is die je het mes op de keel zet?

Bij voorbaat dank

Tegen alle beschikkingen van de overheid waar u het niet mee eens bent, kunt u tegen ageren. Als u bijvoorbeeld een beschikking heeft gehad van een uitkeringsinstantie of gemeente met daarin een maatregel, boete, afwijzing, etc, dan kun u een bezwaarschrift indienen en uw ongenoegen/bezwaargronden uiten. Ook heeft u recht op een hoorzitting. U kunt echter niet zomaar overheidshandelingen weigeren. Als u dus bijv. een bestuurlijke boete heeft gekregen, dan staan er rechtsmiddelen open om hiertegen in te gaan (bezwaar, beroep, hoger beroep).

U kunt uw ongenoegen ook, en zelfs naast een bezwaar- of beroepsprocedure, uiten in een klacht en naar klachtenafdeling van de desbetreffende instantie of een klachteninstantie sturen. Als uw klacht ongegrond is, kunt u naar de Nationale Ombudsman. Het moet dan om het overheidshandelen gaan en waar u betrokken bij bent geweest. U bent bijvoorbeeld onheus bejegend, de behandeling van uw aanvraag duurt onevenredig lang, etc.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag