Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn hond gaat met een uitlaatservice mee, nu heeft hij met een andere hond gevochten om een stok en ze hebben elkaar gebeten. Mijn hond heeft geen letsel, de andere hond wel met ruim € 500 kosten van de dierenarts tot gevolg. Die kreeg ik voor mijn kiezen, heb ik betaald en nu gelukkig retour ontvangen van mijn WA-verzekering met de mededeling dat er geen aansprakelijkheid is maar dat ze uit coulance uit betalen. Daar ben ik blij mee maar klopt de redenering zoals ik die hieronder heb ontvangen van de WA-verzekeraar? De uitlaatservice wijst alle aansprakelijkheid af in het contract dat ik met hen getekend heb.

Waarom is er geen aansprakelijkheid?
De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren biedt dekking als u volgens de wet aansprakelijk bent voor een schade aan een ander. Voor beide eigenaren geldt dat u primair aansprakelijk
bent voor de eigen gedraging van de hond.
Volgens de wet (artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek) vervalt de schadevergoedingsverplichting geheel wanneer de schade een gevolg is van omstandigheden die aan u een derde kunnen worden toegerekend. U heeft beide de honden aan een hondenuitlaatservice meegegeven. Het is bekend dat honden elkaar niet altijd in elkaars nabijheid accepteren. De honden hebben met het spelen met een stok onenigheid gehad. Hierbij is er over en weer gebeten, daarbij is het volstrekt toevallig welke hond schade oploopt en in welke mate. U accepteerde beide stilzwijgend dat een schade als deze zou kunnen gebeuren. Het betreft een onverplicht betaling zonder erkenning van aansprakelijkheid.

De redenering klopt inderdaad. De (aansprakelijkheidsverzekeraar van de ) uitlaatservice is aansprakelijk te stellen voor de schade. Uw schade wordt alleen vergoed als eigenaar van de hond als een derde niet verantwoordelijk is voor die schade. Dat de WA-verzekeraar toch een uitkering heeft gedaan is uit coulance en geven zij expliciet aan dat zij niet aansprakelijk is noch aansprakelijkheid erkent.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag