Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onderhandse lening,

Ik wil aan een vriend van mij een lening verstrekken van € 7.500. Ik wil hier een schriftelijke contract voor maken. Over deze lening heb ik een aantal vraagjes.

Vraag 1: Als beide partijen het schriftelijk exemplaar hebben getekend en de lener komt zijn afspraken niet na, kan ik dan naar de rechter stappen om alsnog het openstaande bedrag terug te vorderen? Is er dan sprake van lening direct opeisbaar?

Vraag 2: Wat voor regels zijn er als de lener komt te overlijden en er staat nog een bedrag open?

Vraag 3: Ik heb iets gelezen dat ik verplicht ben om aan de lener rente te vragen van minimaal 6%. Anders wordt het gezien als een schenking.
Klopt dit verhaal? Als ik het bedrag in 1 x op zijn rekening stort (€ 7.500,- ) en ik vraag 6% rente dan hoef geen van beide partijen schenkingsrecht te betalen aan de belastingdienst?

Vraag4: Als de lener het geleende bedrag niet kan terug betalen, wat dan? Deze vraag is eigenlijk gelijk aan vraag 1.

Vraag 5: Ik kwam via googlen terecht bij Justitia Omnibus. Daar kan ik tegen betaling een voorbeeldcontract downloaden. Is dat verstandig?

Ik hoor graag u reactie. Alvast bedankt

Ik begin met het beantwoorden van de laatste vraag. Als u geen of weinig juridische kennis heeft is het absoluut af te raden om zelf een contract in elkaar te zetten op basis van een op internet gevonden voorbeeld of model. Het is verstandig het opstellen van een contract aan een deskundige over te laten. Deze deskundige kan dan tevens in het contract opnemen wanneer het gehele bedrag opeisbaar is, bijvoorbeeld indien er 3 maanden betalingsachterstand is, bij overlijden, faillissement etc. Indien in het contract niet opgenomen is dat de lening opeisbaar is bij overlijden van de schuldenaar, dan moeten de erfgenamen het contract voortzetten.
Indien er sprake is van een onderhandse leningsovereenkomst moet u bij wanprestatie naar de rechter om incassomaatregelen te kunnen nemen, is er sprake van een notariële overeenkomst van geldlening, dan kan de deurwaarder zonder tussenkomst van de rechter incassomaatregelen nemen.
Hetgeen u bij "vraag 3" hebt opgenomen klopt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag