Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Twee jaar geleden moest ik helaas mijn woonruimte opgeven en sindsdien woon ik op een recreatiepark waar ik niet langer mag wonen dan 8 maanden per jaar. (Geen probleem omdat ik in het buitenland overwinter.)
Ik heb mij bij de Gemeente ook laten inschrijven op dit adres en de baliemedewerkster zei mij dat dit was toegestaan aangezien het chalet mijn eigendom is.
Nu wil de parkbeheerder dat ik mij op een ander adres laat inschrijven.
De vraag is dus: Kan ik gewoon op het park blijven wonen of moet ik een andere oplossing zoeken?

Als u zich van de gemeente mag inschrijven kan de parkbeheerder dat in huisregels wellicht verbieden al vraag ik me af of dat niet in strijdt is dan met de wet of die regel, en dus vernietigbaar. Indien de parkbeheerder ad hoc beslist dat u niet mag wonen en dat wel altijd heeft toegestaan verandert hij zonder rechtsgrond de regels.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle antwoord. De beheerder heeft in de voorwaarden wel opgenomen dat er geen permanente bewoning mag zijn. Ik verblijf op het park circa 7 maanden per jaar, dus binnen de gestelde 8 maanden. Heeft dit nog enige invloed?
En leidt dit tot problemen voor de beheerder als de Gemeente hem er op aanspreekt dat ik hier ingeschreven sta, ondanks dat aantoonbaar is dat ik hier niet langer dan de gestelde 8 maanden verblijf?

Bij voorbaat hartelijk dank


In het bestemmingsplan kan het zijn dat wonen wordt toegestaan, terwijl een particulier ( de parkbeheerder) dit verbiedt. Dat is dus de werkelijke vraag, of hij dit wel mag , want in strijdt met een omgevingsregel. In beginsel is eigendom een groot goed en is de uitoefening ervan niet snel in strijd met de wet. Ik begrijp echter niet helemaal het probleem dat de parkbeheerder maakt hiervan, wat is de achterliggende reden dat hij wonen verbiedt? Misschien denkt hij wel dat het wettelijk niet mag , misschien is hij ergens bang voor wat met redenatie zo kan worden tegengesproken.

Beoordeel dit antwoord:

Het is correct dat u zich kunt inschrijven in het bevolkingsregister.

Bij het inschrijven zijn de gebruiksmogelijkheden op grond van het bestemmingsplan (of beheersverordening of ander ruimtelijk plan) en eventueel privaatrechtelijke verplichtingen geen toetsingskaders.

Of een bewoning van 8 maanden per jaar is aan te merken als uw hoofdverblijf en/of aangemerkt moet worden als recreatief of permanente bewoning zou moeten blijken uit het geldende bestemmingsplan (of beheersverordening of ander ruimtelijk plan). Het zijn (veelal) gemeentelijke plannen welke per gemeente dan wel gebied sterk kunnen variƫren. U kunt de voor u geldende regels nazien via www.ruimtelijkeplannen.nl (optie bestemmingsplannen en vervolgens zoeken op uw adres).

Of de door de parkbeheerder genoemde privaatrechtelijke voorwaarde geldend is, is mede afhankelijk van de wijze waarop deze voor u verbindend is verklaard. Hebt u bijvoorbeeld bij aankoop getekend in te stemmen met deze voorwaarde. Daarbij is het de vraag of de termijn van 8 maanden uit een privaatrechtelijke voorwaard conform de voornoemde gebruiksbepalingen van het bestemmingsplan (of beheersverordening of ander ruimtelijk plan) is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag