Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Schoonouders hebben een vrijstaande woning met daarnaast gelegen ± 0,5 ha grond. Alles woonbestemming. Deze grond hebben wij, samen met een broer, ieder voor de helft, een aantal jaren geleden gekocht van hen. Bij navraag bij de gemeente of er wellicht een tuinkas geplaatst mag worden, werd gesteld dat schoonouders dit aan moeten vragen omdat het perceel wel kadastraal gesplitst is, maar niets aan de bestemming afdoet.
Het kan toch niet zo zijn dat wij als eigenaar afhankelijk zijn van een derde? Mocht dit wel zo zijn, welke stappen zouden wij kunnen ondernemen om dit te veranderen?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de tuinkas als een bijgebouw bij het hoofdgebouw (de woning) wordt beschouwd. Er is dus in de zin van het bestemmingsplan sprake van één bijelkaar horende (woon)bestemming.
Door de eigenaar van het "hoofdperceel" de vergunning te laten aanvragen, wordt in juridische zin deze functionele band gerespecteerd. Dat u eigenaar van de grond bent is overigens wel van belang omdat een vergunning niet mag worden afgegeven als de grondeigenaar (u en uw broer dus), geen toestemming geven voor de bouw.
U kunt dit alleen veranderen als de gemeente bereid is om uw grond een bestemming te geven die niet functioneel verbonden is met de woning van uw schoonouders.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel Jan Paul voor het snelle antwoord. Het is me nu duidelijk wat de gemeente-ambtenaar bedoeld heeft en snap ik zijn verhaal. Wat ik niet begrijp is dat het zo werkt. Ik vind het heel raar dat er een verbintenis blijft met de 'oude' eigenaar. Je hebt daar toch niets meer mee te maken?
Wat bedoelt u precies met een bestemming aanvragen die niet functioneel verbonden is?


Ik bedoel hiermee een gebruiksfunctie die niet ondergeschikt is / verbonden is met de functie / bestemming "wonen" van het perceel van uw schoonouders. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld de functie "(volks)tuin" oid.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Begrijp ik het zo goed: met de huidige bestemming 'wonen' zouden schoonouders vergunning aan moeten vragen. Maar zou de gemeente bereid zijn de bestemming te wijzingen, zou ik zelf deze vergunning aan kunnen vragen.
Nu ging het om een tuinkas, wat dan heel misschien zou kunnen als het bestemming 'volkstuin' zou zijn omdat het daarmee gerelateerd is. Maar stel dat ik er graag een ander bouwwerk, zoals een schuurtje of atelier wil bouwen, dan zal deze bestemming zeker niet voldoen. Welke bestemming moet je dan aanvragen? Het is nu al 'wonen'.
Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat je over het gebruik en invulling van je eigen grond, afhankelijk blijft van de huidige en dus ook toekomstige bewoners. Dit kan niet de bedoeling zijn en wil ik ook perse niet. Misschien mis ik toch iets van de


U ziet het wel juist. Indien u het perceel een andere bestemming wilt geven, dan heeft u hiervoor de medewerking van de gemeente nodig. Indien wilt gaan bouwen /gebruiken conform de huidige bestemming dan blijft u afhankelijk van de medewerking van de eigenaren van het hoofdgebouw.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk. Dank voor uw antwoord.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag