Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemorgen,

Mijn ex en ik zijn al ruim 1,5 jaar uit elkaar, zij woont nog in het appartement dat wij 10 jaar geleden samen hebben gekocht.
Ik betaal nog steeds de helft van de hypotheek en dat dus al ruim 1,5 jaar, terwijl ik geen sleutel meer heb van dit appartement.
Ik heb in deze afgelopen maanden zeer stroef contact met haar via de mail, want via de telefoon wilt ze niet met mij communiceren.
Wel heeft zij aangegeven dat zij daar ook niet wilt blijven en het ook wil verkopen, dat geeft zij ook aan via de mail, maar na al deze tijd staat het nog steeds niet te koop, ik word maar aan het lijntje gehouden.
Ik wil graag een nieuwe toekomst opbouwen maar dat kan niet in deze situatie, want ik moet elke maand meer dan 70% van mijn salaris afstaan aan dit appartement.
Want zijn de mogelijkheden in mijn situatie? Een mediator? Ik heb echt geen geld om iemand te betalen die mij misschien wilt helpen, erg lastig dus allemaal.
Ik hoor 2 maanden geleden van haar dat zij bezig is met een makelaar maar ook daar hoor ik niets meer over, met als gevolg dat het dus nog steeds niet te koop is.

Ik wacht uw reactie af....

U kunt uiteindelijk verkoop afdwingen ( behoudens het geval dat er in een convenant iets over de gebruiksrechten staan, dat moet via een advocaat bij de rechter . U vraagt dan om vervangende toestemming tot verkoop. Daaraan voorafgaand zal uw ex worden gemaand medewerking te bieden. U kunt er ook voor kiezen om samen afspraken op papier te zetten , eventueel via een mediator , maar dat is niet verplicht. De afspraken die u samen maakt zijn ook afdwingbaar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemiddag,
Bedankt voor de snelle reactie.
Het is mij helaas nog niet helemaal duidelijk hoe ik exact de verkoop kan afdwingen.(na het lezen van uw bovenstaande antwoord).

En wat afspraken zijn het precies die je in dit geval op papier moet laten zetten? Misschien een beetje een stomme vraag, maar ik hoop dat u begrijpt wat de importantie van mijn vraag is, gezien mijn situatie.


De wet is zo dat niemand verplicht wordt te blijven in een situatie dat eigendom wordt gedeeld. U kunt een mede-eigenaar dus dwingen tot verkoop van een gemeenschappelijke onroerende zaak. Maar omdat die zaak of de waarde zeer mogelijk meer is dan de kantonrechtersgrens ( 25000 euro ) of uitvoering een convenant door echtscheiding , zal u , als zij medewerking blijft weigeren via een advocaat vervangende toestemming tot verkoop aan de rechter moeten verzoeken. De toestemming van de rechter vervangt die van uw ex.

Over de afspraken en wat mogelijk is , wettelijk is er contractvrijheid hetgeen betekent dat u mag verdelen zoals u wenst en hoe de uitvoering ervan , zodat het gezamenlijk doel ( verkoop) wordt bereikt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag