Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo allemaal, ik heb een vraagje.

Momenteel zit ik in het begin van mijn reïntegratie traject. Volgens mijn arboarts ben ik in staat om uiteindelijk weer 32uur per week te werken. Momenteel werk ik 14uur per week. Dit aantal uur wordt verdeeld over 4 werkdagen. Elke werkdag doe ik mijn best om de uren te maken, maar soms lukt het niet en halverwege mijn werkdag meld ik mij ziek. Waarom? Omdat de klachten te heftig worden. Mijn collega's zijn daar getuigen van en raadden mij ook aan om naar huis te gaan. Ik doe mijn best en probeer alle uren te werken, maar af en toe houd ik het niet de gehele werkdag. Nu komt het volgende; mijn werkgever stelt mij voor de volgende keuzes;

Ik moet alle afgesproken uren (14 uut per week) gaan werken en mag mij dus niet meer ziekmelden, anders stopt ze per direct mijn salaris.

Of

Ik moet een deskundige onderzoek aanvragen bij UWV en blijf ondertussen de 14uur werken.

Of

Ik moet een deskundigonderzoek aanvragen bij UWV en niet werken, maar dan wordt mijn salaris wel stop gezet.

Wat zijn mijn rechten in zo'n situatie? En wat is verstandig om te doen? Heeft mijn werkgever überhaupt wel het recht om mij voor zulke keuzes te zetten?

U moet inderdaad direct een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen (kosten 100 Euro). Deze beslist dan of u gelijk heeft, dat u niet 14 uur per week kunt werken of dat de Arboarts gelijk heeft. Dit deskundigenoordeel is essentieel.

Wanneer de Arboarts zegt dat u 14 uur kunt werken, dan geldt dit in principe. De werkgever mag daarvan uitgaan. Dit wordt slechts anders na een positief deskundigenoordeel.

In de wet staat, dat de werkgever de loonbetaling mag opschorten wanneer u de re-integratieverplichtingen niet nakomt. Zo te lezen beroept de werkgever zich daarop..

Of u of de werkgever in dit geval gelijk heeft is op basis van de gegevens niet te beoordelen. Ik adviseer u dan ook de FNV-brochure: 'Wie schrijft, die blijft' te downloaden. Ook moet u zsm contact opnemen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag