Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Zijn er voorwaarden aan verbonden om bij een rechtbank een vervangende toestemming te vorderen om de gezamenlijke woning te verkopen.

Ik denk dan aan:
- hoe lang moet een woning al te koop hebben gestaan?
- ik doe nu al het onderhoud in mijn eentje en mijn ex doet niets. Betaalt zelfs niet mee aan de kosten.
- hoe bepaald een rechter eventueel een prijs voor de woning waarvoor die verkocht mag worden.

Indien er vervangende toestemming gevraagd wordt aan de rechtbank, gaat het er om dat duidelijk is dat de wederpartij niet aan die verkoop wil meewerken en/of ook niet aan diens verplichtingen voldoet om diens deel van de hypothecaire lasten voor eigen rekening te nemen. Er kan namelijk niet van u worden verwacht dat u met een onverdeelde boedel blijft zitten. Noodzakelijke kosten voor onderhoud moeten tussen u beiden worden verdeeld. De rechtbank bepaald vaak een ondergrens met daarin een bepaalde marge waar een woning dan minimaal voor mag worden verkocht. Het is in dat geval wel verstandig de waarde van de woning vooraf goed te laten bepalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor dit antwoord. Heel blij mee. Nog een vraagje: zijn er ook wettelijke termijnen hoe lang een woning te koop moet staan voordat een vervangende toestemming kan worden gevraagd?


Daar is geen termijn voor omdat u hem namelijk niet te koop kan zonder zonder toestemming van de andere partij.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De woning staat inmiddels met ons beider toestemming 3 maanden te koop. Mijn ex wil de vervangende toestemming aanvragen terwijl ik altijd overal aan mee heb gewerkt in de verkoop. De woning bevindt zich in de hogere prijsklasse waar nu niet direct de gegadigden voor in de rij staan.


Ik raad u aan hierover in gesprek te gaan met de makelaar. Mocht u er dan samen niet alsnog uitkomen (uw ex wil kennelijk zakken met de prijs naar ik begrijp) dan kan het handig zijn op voorhand alvast juridische bijstand te vragen om zo te trachten alsnog tot een vergelijk te komen teneinde een procedure en het onnodig oplopen van kosten te voorkomen. Mocht uw ex dan alsnog een procedure opstarten, dan zal er verweer moeten worden gevoerd in rechte. Daar heeft u de bijstand van een advocaat voor nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag