Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vlak na de overdracht van mijn woning (afgelopen 14 april) ben ik een defect aan de CV ketel in mijn nieuwe woning tegen gekomen. Dit is toevallig geconstateerd door een vriend van mij die ketelmonteur is van beroep.

De vorige bewoners zeggen hierop:
-----reactie
Voor ons is het door u geconstateerde defect aan de centrale verwarming geheel nieuw. Valt derhalve niet onder het hoofdstuk "verborgen gebreken”.

Bij de aankoop van de woning heeft u de mogelijkheid gehad een bouwkundige keuring te laten verrichten. U heeft een bestaande woning gekocht in de staat en toestand zoals de woning zich bevond op de datum van de notariële levering.

Wij zullen derhalve ook niet overgaan tot vergoeding van het door u voorgestelde bedrag.
-------einde reactie

Ik ben het namelijk niet eens met de mail van de vorige eigenaren en zij geven ook geen geronde argumenten.

Ten eerste staat in de koopakte vermeld dat het huis moet kunnen fungeren als 'woonhuis'. Ik wil de zolder gebruiken voor hobbykamer. Op dit moment is dat niet mogelijk door de hoeveelheid koolmonoxide die vrijkomt bij het aanzetten van de verwarming. Dit is gemeten door een gecertificeerd ketelmonteur (mijn vriend).

Ten tweede geldt dat, ook al waren de vorige eigenaren niet op de hoogte van dit gebrek, zij alsnog aansprakelijk zijn. Het is zeer aannemelijk dat dit gebrek al voor de overdracht aanwezig was (het gebrek is een week na overdraht geconstateerd en in de tussentijd is de verwarming niet aan geweest).

Ten derde geven de vorige eigenaren aan dat ik het aan had kunnen zien komen door een bouwtechnische keuring te laten doen. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik geen enkele reden heb gehad dit te laten doen, de woning is nog geen 10 jaar oud en uit de gegevens is ook gebleken dat er tot op heden geen grote gebreken aan de woning zijn geweest. Ook is tijdens de eindinspectie verteld dat de ketel in het afgelopen jaar nog is nagekeken, op deze informatie heb ik vertrouwd. Daarbij komt ook nog dat een bouwtechnische keuring niet wordt gedaan door een ketelmonteur, dus had dit gebrek alsnog over het hoofd gezien kunnen worden.

Al met al stel ik de vorige eigenaren alsnog aansprakelijk voor de kosten van de reparatie van mijn ketel.



Mijn vraag:

Sta ik überhaupt in mijn recht de kosten terug te krijgen van de vorige bewoners?
Kan ik dit verhalen op “verborgen gebreken” zodat de kosten bij de vorige bewoners komen te liggen?

Welke stappen kan ik nemen?

Een woning heeft een verborgen gebrek als er sprake is van koolmonoxide door slecht functionerende ketel, in dat geval kan er zelfs een acuut gevaar zijn. Met de aanschaf van een woning bestaat er inderdaad een onderzoek en informatieplicht die werkt al communicerende vaten. Indien de verkoper aan u stelt onder bijvoorbeeld afgifte van een rapport, dat de ketel werkt en is nagekeken onlangs, behoeft u hierna geen onderzoek uit te laten voeren. In dit geval is naar mijn mening in ieder geval sprake van een verborgen gebrek en minstens dwaling aan beide zijden.( In dat geval zal de uitkomst zo zijn dat alle partijen de schade moeten dragen voor de helft. )Reden om toch tot onderhandeling over te gaan stellende dat er sprake is van non conformiteit en algehele aansprakelijkheid en vanuit daar kijken of partijen water bij de wijn kunnen en willen doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag