Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn partner en ik hebben ons oog laten vallen op een koophuis. Na een eerste bezichtiging hebben wij een bod gedaan via de makelaar. Koper was met dit bod akkoord. Tijdens de tweede bezichtiging heeft de makelaar het antwoord van de verkoper waarin deze akkoord waren aan ons voorgelezen. Ze hadden weliswaar een hoger bedrag in gedachten, maar gezien de omstandigheden konden ze zij zich hiermee verenigen. Er is meteen besproken wanneer bij goedkeuring financiering wij in het huis zouden kunnen en datum ontbindingsovereenkomst. Moment van tekenen voorlopige overeenkomst zou in onderling overleg plaatsvinden. Dit staat nu gepland op aanstaande zaterdag. Nu kom ik er achter dat er vandaag nog een bezichtiging is geweest...en blijkbaar staat er nog eentje gepland deze week. Dit vind ik raar. omdat wij naar mijn idee toch een overeenkomst hadden. Na een verontrust telefoontje naar de makelaar blijkt dat er zolang er niets getekend is er alsnog overboden kan worden. Aan de andere kant zijn wij volop bezig om de financiering in orde te krijgen met daarmee gepaard gaande accountantskosten. Is dit acceptabel?

Pas als een makelaar een tegenbod heeft gedaan op de koopprijs of uitdrukkelijk heeft meegedeeld in onderhandeling te zijn met u, dan is er sprake van onderhandeling en kan de makelaar niet met een ander koper in zee gaan. Helaas kan het zo zijn dat de makelaar kan ingaan op een beter bod terwijl u bezig bent de financiering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik begrijp uw antwoord niet helemaal voor wat betreft tegenbod en onderhandeling. De verkoper heeft ons bod geaccepteerd. Dus voor beide partijen een ja. Afspraak voor voorlopig koopcontract is zelfs al gemaakt voor a.s. zaterdag. Dit had zelfs al getekend kunnen zijn als de makelaar tijd had gehad. Volgens mij zijn we dan de fase van onderhandeling al voorbij. En nog loopt er een afspraak voor bezichtiging van een ander....


De fase voor het tekenen van het voorlopig koopcontract wordt in beginsel nog gezien als onderhandelingen waarbij de verkoper nog steeds kan afzien van de koop. Wel is het zo dat als de makelaar laat blijken dat de onderhandelingen zijn afgerond en het tekenen van het contract schriftelijk is vastgelegd en gepland om getekend te worden, dat hij zich niet zomaar daaraan kan onttrekken. Het lijkt er sterk op dat dit speelt in uw geval. Ik raad u aan schriftelijk de makelaar te melden dat hij de afspraken met u dient na te komen. Mogelijk kunt u de algemene voorwaarden erop naslaan voor meer duidelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u. Dit is duidelijk. Ik ga meteen een bevestiging vragen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag