Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen,

Vraag: kan passend werk (in het kader van re-integratie) bij werkgever afgedwongen worden?

Bij voorbaat dank voor uw antwoordt.

Werkgever en werknemer moeten zich beide inspannen voor re-integratie bij arbeidsongeschiktheid. Het UWV toetst bij een eventuele WIA-aanvraag (na verstrijken wachttijd van 104 dagen) dus ook of de werkgever zich voldoende heeft ingespannen heeft om u te laten re-integreren in het arbeidsproces. Als het UWV van mening is dat uw werkgever niet voldoende inspanning heeft verricht m.b.t. het aanbieden van passende arbeid, dan kan het zijn dat de werkgever als sanctie opgelegd krijgt, dat hij maximaal een jaar lang uw loon moet doorbetalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoordt.

Dus als ik het goed begrijp kan je passend werk (waarvan UWV ook van mening is dat het passend werk is) niet afdwingen bij de rechter?


U kunt verlangen dat er in een plan van aanpak bepaalde afspraken worden gemaakt, wanneer deze van uw werkgever gevergd kan worden. Doet de werkgever dat niet of in onvoldoende mate, dan kan u nakoming eisen (art 7:658a BW).
Zijn er echter al afspraken gemaakt in het plan van aanpak maart voert de werkgever deze niet uit, dan kunt u nakoming van de arbeidsovereenkomst vorderen. Het plan van aanpak maakt namelijk onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst. U kunt dat niet meteen via de rechter doen maar via het UWV. U kan dan een second opinion aanvragen.
Als het UWV dezelfde mening als u deelt, is deze uitspraak niet bindend maar met deze verklaring kunt u wel naar de rechter om nakoming te vorderen. Deze vordering zal dan het doel hebben om u daadwerkelijk het passende arbeid te kunnen laten verrichten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag