Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Graag zou ik antwoord krijgen op onderstaande vraag:

Een bevriend stel wil gaan scheiden.
Er is door een mediator een convenant opgesteld. Hierin wordt o.a genoemd dat man het huis dient te verlaten uiterlijk 6 maanden nadat de echtscheiding staat ingegeschreven bij de gemeente. ( het betreft een huurhuis)
Nu wil man, nadat echtscheiding staat ingeschreven, een urgentieaanvraag doen.
Zij willen samen, in de vorm van CO ouderschap de zorg voor de kinderen gaan dragen. ( ook dit staat al vast in een ouderschapsplan)
Nu zijn er een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen wil je een urgentieverklaring kunnen aanvragen.
Één van deze voorwaarden is dat er aangetoond kan worden dat aanvrager geen recht of mogelijkheid heeft om in de echtelijke woning te verblijven.
Hoe werkt dit? Moet dit recht uitgesproken worden door de rechter? Of is een convenant, bekrachtigd door de rechter voldoende?
Man wil convenant niet tekenen, als dit betekend dat hij straks geen urgentieaanvraag kan doen, omdat hij 'vrijwillig' afstand doet van de huurwoning.

Kan een urgentieaanvraag geweigerd worden door een getekend convenant waarin bovenstaande afspraken staan opgenomen?
Hoe wordt het recht om in echtelijke woning te blijven bepaald?

Ik zou het enorm waarderen als u mij uitleg/antwoorden zou kunnen geven over/op bovengenoemde vragen.

Met vriendelijke groet,

Mij lijkt dat het voldoende is dat dat convenant straks bekrachtigd is door een gerechtelijke beschikking. Ik raad de man echter wel goed na te gaan of hij op deze grondslag überhaupt in aanmerking komt voor een urgentie. Dit nu deze grondslag in veel gemeenten is komen te vervallen.
Indien de urgentieaanvraag zou worden afgewezen, kan het echter wel zinvol zijn de bijstand van een advocaat te zoeken om daar dan vervolgens bezwaar tegen te maken. Dat heeft in mijn ervaring nog wel eens zin namelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag