Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte jurist,

Recent hebben wij een woning gekocht. Onze tuin grenst zowel rechts als links aan de tuin van de buren. Uit onze koopakte blijkt dat wij het recht van overpad hebben om via het gedeelte links van onze tuin richting de brandgang en dus openbare weg te gaan.

Echter; het blijkt nu dat de buren geen recht van overpad in hun akte hebben staan op ons. Dat zou betekenen dat feitelijk zij niet over onze tuin naar hun 2de gedeelte links van onze tuin zouden mogen. Overigens is dat wel het gedeelte dat hen toegang geeft tot de brandgang en dus openbare weg.

Er is ook geen sprake van verjaring want de buren wonen er 4 jaar. Mag ik in principe de tuin ter rechterzijde helemaal dicht zetten? Of moet ik ruimte laten om de buren toegang te geven tot hun 2de deel?

Wij willen de tuin nu gedeeltelijk dicht zetten vanwege privacy maar tegelijkertijd wel de ruimte laten voor de buren om van deel a naar deel b te gaan. Ik ben op zoek naar de juridisch basis om hier het gesprek over aan te gaan.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Kan het zijn dat deze situatie al meer dan twintig jaar aan de gang is want in dat geval zouden uw buren wel eens de verkrijgende verjaring van een erfdienstbaarheid kunnen opwerpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Voor zover ik weet in ieder geval al 13 jaar minimaal. Echter, de huidige buren wonen er pas 4 jaar. Ik heb begrepen dat van verjaring pas sprake kan zijn als de personen in kwestie zelf minimaal 10 jaar er wonen.


Nee, het maakt niet uit hoeveel eigenaren daarvoor zijn geweest , totaal moet het 20 jaar zijn voor de verkrijgende verjaring door onrechtmatige inbezitneming . Dat is het geval als uit de gegevens van het kadaster blijkt dat de grond van een ander was dan de inbezitnemer.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag