Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste juristen,

Begin van dit jaar hebben wij onze woning laten verbouwen. Vooraf hebben wij een offerte/opdrachtbevestiging ondertekent met de uit te voeren werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden zijn wij (mondeling) met de aannemer overeengekomen dat bepaalde werkzaamheden op de offerte komen te vervallen (minderwerk). Wij hebben echter ook werkzaamheden laten uitvoeren die niet op de originele offerte stonden (meerwerk). Ook hier is alleen een mondelinge afspraak over gemaakt, en wij hebben hiervoor nooit een opdrachtbevestiging gezien of getekend.

Na de verbouwing hebben wij enkele gebreken geconstateerd. Zo vonden wij het tegelwerk niet netjes uitgevoerd, en na enig doorvragen bleek dat de aannemer geen tegelzetter is maar het er 'gewoon' bij doet. Wij zijn toen mondeling met de aannemer overeengekomen dat er een tegelzetter komt om de werkzaamheden alsnog netjes af te ronden. Tot op heden is dat echter nog niet gebeurd.

Tijdens de verbouwing hebben wij de eerste termijn van het totale offertebedrag betaald, dit was echter een ongespecificeerde factuur waar alleen een bedrag op stond. Daarna hebben wij een tweede factuur ontvangen waarop wel enkele werkzaamheden uit de offerte stonden, en de factuur voor het meerwerk waarop al het meerwerk staat beschreven.

Na het vaststellen van de gebreken en de voorgestelde oplossing van de aannemer hebben wij de tweede factuur ook betaald. Het meerwerk hebben wij echter nog niet betaald, omdat wij willen dat de werkzaamheden eerst hersteld worden. Wij zijn namelijk bang dat de aannemer het erbij laat zitten als het meerwerk ook wordt betaald.

Het punt is echter dat de bedragen van de eerste factuur en de tweede factuur bij elkaar opgeteld lager zijn de oorspronkelijke totaalbedrag van de offerte/opdrachtbevestiging vanwege het minderwerk. Nu dreigt de aannemer om alsnog een factuur te sturen (naast het meerwerk) als wij niet eerst het meerwerk betalen. Uiteraard zitten wij hier niet op te wachten, omdat dit werkzaamheden zijn die nooit zijn uitgevoerd maar nog wel op de originele offerte staan.

Om het nog verwarrender te maken staan op de tweede factuur (die wel gespecificeerd is) niet alle werkzaamheden genoemd die wel zijn uitgevoerd. Nu denken wij dat de aannemer dat alsnog kan doen, zelfs als wij het meerwerk wel betalen. Wat moeten wij nu doen om achteraf niet voor verrassingen komen te staan, en hoeveel facturen kan de aannemer nog sturen? Het is toch niet mogelijk om werkzaamheden uit het niets te laten ontstaan om ons te laten betalen?

Kunnen wij bijvoorbeeld een opleverdocument laten ondertekenen, zodat de opdracht 'afgerond' is. Of kan de aannemer dan alsnog een factuur sturen, zelf na het tekenen van dit document? En hoe zit het precies met de meerwerk factuur. Hiervan hebben wij namelijk alleen een factuur gekregen zonder ondertekende opdrachtbevestiging. Op papier hebben wij dus nooit formeel opdracht gegeven voor het meerwerk, alleen middels een mondelinge afspraak met de aannemer. Uiteraard is dit de laatste optie, omdat wij het netjes willen afronden, maar wij willen ook niet dubbel betalen voor de werkzaamheden.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Het geven van een opdracht is vormvrij, dit kan mondeling. Indien er dan vervolgens een discussie komt over de omvang/uitvoering van het werk en de daarvoor te betalen prijs kan er voor beide partijen echter een bewijsrechtelijk probleem ontstaan. Indien op de factuur voor het meerwerk een duidelijke specificatie staat voor de werkzaamheden, kan daarvoor geen 2e factuur meer gestuurd worden. Voor wat de 2e factuur zou ik een mail sturen naar de aannemer met het verzoek om de specificatie aan te passen, u kunt in de mail zelf de werkzaamheden vermelden die op die specificatie dienen te staan.
Gebruikelijk is dat de aannemer zorgt voor het opstellen van een proces verbaal van oplevering waarin tevens de eventuele opleveringsgebreken staan. U dient de op aannemingsovereenkomst van toepassingen zijnde algemene en bijzondere voorwaarden er op na te slaan of dit stuk inderdaad opgesteld moet worden. Indien dat het geval is, zal de aannemer dat alsnog moeten doen, mogelijk wacht hij daarmee tot de tegelzetter de herstelwerkzaamheden heeft afgerond. Legt u in ieder geval alle afspraken goed vast in brieven of e-mails, bevestig de afspraak m.b.t. het tegelwerk en informeer naar de planning van de werkzaamheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste André,

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik ga de aannemer schriftelijk vragen om de tweede factuur aan te passen, zodat alle werkzaamheden zijn gespecificeerd. Is de mondelinge overeenkomst m.b.t. het minderwerk ook rechtsgeldig, of kan ik dit ook beter op papier laten zetten dan wel een email sturen?

Om het tegelwerk te herstellen heeft de aannemer ons gevraagd om nieuwe tegels aan te schaffen aangezien wij deze zelf hebben uitgekozen en aangekocht. Wij zijn hiermee akkoord gegaan, maar mogen wij deze herstelkosten inhouden van de meerwerk factuur?

Tot slot de vraag hoeveel rechten beide partijen kunnen ontlenen aan het opgestelde en ondertekende proces verbaal. Ik neem aan dat wij van onze kant de staat van de werkzaamheden accepteren, en niet zomaar meer beroep kunnen doen op de aannemer. Maar hoe zit dit andersom. Kan de aannemer ons vanaf dat moment bijvoorbeeld ook geen facturen meer sturen?

Alvast dank voor uw reactie.


De mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar bij discussie valt moeilijk te bewijzen wat de overeenkomst precies inhoudt, om die reden is het aan te bevelen afspraken altijd schriftelijk te bevestigen.
Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat de kosten van de tegels worden ingehouden op de meerwerkfactuur, ik zou dit wel schriftelijk aankondigen. Mogelijk staat in de algemene voorwaarden van de aannemer dat verrekening niet is toegestaan.
Bij een proces verbaal van oplevering wordt vastgesteld dat het werk voltooid is en wat de eventuele gebreken zijn, er kunnen daarna dus geen werkzaamheden onder de overeenkomst meer worden geclaimd. De aannemer kan alleen factureren datgene waarvoor opdracht is gegeven en wat ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Dat laatste blijkt uit het proces verbaal van oplevering.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag