Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Dag,

Ik heb een vraag over aansprakelijkheid na een aanrijding tussen twee auto's.

Ik nader een verkeerslicht met twee voorsorteerstroken: rechtsaf en linksaf. Rechtsaf heeft rood, en er staan een aantal auto's voor te wachten. Ik wil linksaf en heb groen. Ik haal de stilstaande auto's links in (30-zone, geen inhaalverbod). Nadat ik een aantal auto's ben gepasseerd komt uit een uitrit met drempelconstructie een auto van links en wil invoegen in de rij stilstaande auto's. Hij ziet mij over het hoofd en raakt mij in de linker flank, waar de voorsorteerstrook voor links begint.

We hebben een schadeformulier ingevuld en ondertekend. De wederpartij erkent uit een uitrit te komen, maar geeft aan dat ik kort voor de aanrijding (<25m) van rijstrook wisselde, dus ook een bijzondere manoeuvre verrichtte. Daarom erkent hij geen volledige aansprakelijkheid, maar stelt een 50/50 verdeling voor.

Heeft het zin hiertegen te protesteren of kan ik dit beter accepteren?

Bedankt voor uw advies!

Sowieso doet u er verstandig aan niets te accepteren en de situatie weer te geven op het schadeformulier zoals u die heeft ervaren. Het is aan de verzekeraars om aansprakelijkheid te erkennen of af te wijzen op basis van het formulier en eventuele getuigen. In beginsel is iemand die een bijzondere manoeuvre begaat wel aansprakelijk maar dat hangt helemaal af van de situatie en omstandigheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag,
Dank voor uw snelle reactie!
Het schadeformulier is ingevuld, maar aangezien ik alleen WA verzekerd ben, neemt mijn verzekeraar geen initiatief. Overigens heeft mijn verzekeraar de claim van de schade van de wederpartij afgewezen omdat ik niet aansprakelijk ben ik hun ogen.
Aan mij om dit voor elkaar te krijgen als het gaat om mijn schade.

Beide partijen hebben dus een bijzondere manoeuvre uitgevoerd (uitrit en wisselen van rijstrook). Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?


Als beide partijen evenredig schuldig zijn dan is er in beginsel sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Waarschijnlijk zult u teruggaan in uw schadevrije jaren nadat de verzekeraars de schade onderling hebben afgehandeld. U zult wel zelf moeten aantonen dat u niet volledig aansprakelijk bent, anders kunt u wellicht akkoord gaan met de gedeelde aansprakelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag