Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer, mevrouw,

Mijn dochter van 9 jaar heeft 6 jaar geleden haar vader verloren. Ikzelf, aldus weduwe, heb sinds ruim anderhalf jaar een nieuwe partner. De band van mijn dochter met mijn vriend is zo verbazingwekkend goed, dat zij hem als een papa beschouwt. In het bittere geval dat er iets met mij zou gebeuren, is het haar grootste wens om bij hem te mogen wonen. Vice versa is deze wens er ook.

Wij hebben niet het voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Ik weet natuurlijk dat ik mijn testament dusdanig kan laten opstellen, maar ik ben heel nieuwsgierig of er nog andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld het aanvaarden van een adoptievaderschap of stiefvaderschap en daaruit voortvloeiend welke consequenties dit zou hebben.

Bij voorbaat hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Adoptie is een optie, maar dat kan nu nog niet. Dan moeten jullie eerst minimaal 3 jaar samen hebben geleefd, waarvan minimaal 1 jaar samen voor uw dochter te hebben gezorgd. Stiefouderschap is voorbehouden aan de partner als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, de rechten verschillen met die van een juridisch ouder (na adoptie). Een optie voor u hier is op dit moment wel het aanvragen van gezamenlijk gezag. Voor zowel adoptie als gezamenlijk gezag dient een gerechtelijke procedure te worden opgestart. Desgewenst kunt u hiervoor met mij contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag