Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vraag: hoe zit het met ww uitkering en twee banen?

Een pgb baan en een reguliere baan. Voor de reguliere baan volgt ontslag. Heeft de inkomen vanuit pgb invloed op de hoogte van ww? M.a.w. wordt het inkomen van pgb gekort op de ww uitkering?

Dank voor uw antwoordt

Beste
Als iemand zelf een PGB krijgt is dat niet van invloed op een WW. Als u betaalt krijgt door iemand met een OGB en die bij u zorg heeft ingekocht, dan is dat inkomen dat u ontvangt, wel van invloed op de WW.

In de situatie dat een werknemer werkzaam is in twee dienstbetrekkingen en werkloos wordt uit één van deze twee banen, wordt het dagloon dus gebaseerd op het loon van beide dienstbetrekkingen. Het inkomen dat tijdens de duur van de WW-uitkering wordt ontvangen, wordt verrekend met de uitkering, ongeacht of de dienstbetrekking waarin dat inkomen is ontvangen is aangevangen voor of nadat het recht op uitkering is ontstaan.

Ik ben er van uitgegaan dat u het heeft op een toekomstig WW-recht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als eerst bedankt voor uw antwoordt.

Als ik het goed begrijp, wordt inkomen tijdens de duur van WW-uitkering in mindering gebracht op je WW-uitkering? En inkomen voor de WW-uitkering, wordt niet in mindering gebracht op de WW-uitkering? Het dagloon wordt immers gebaseerd op het loon van beide dienstbetrekkingen bij werkloosheid


De hoofdregel is dat het dagloon wordt gebaseerd op het totale loon (uit alle dienstbetrekkingen) in het jaar voordat een werknemer werkloos wordt. De hoogte van uw WW wordt dus gebaseerd op het dagloon dat u ontving van twee banen. Nu valt er één baan weg, u houdt inkomen uit PGB. Het inkomen uit PGB wordt dan, tijdens de duur van de WW-uitkering, verrekend met uw WW-uitkering (er vanuit gaande dat u niet zelf de budgethouder bent), vanwege dat de hoogte van uw WW is gebaseerd op beide lonen. Er zijn uitzonderingen op deze regel zoals WW bij betalingsonmacht van de werkgever of WW bij onwerkbaar weer, maar ik neem aan dat hier geen sprake van is (vanwege dat er sprake is van ontslag).

Het is nogal een ingewikkelde materie geworden na de wetswijzigingen in de WW met ingang van 1 juli 2015. Simpel gezegd; uw inkomen dat u verdient met uw PGB baan, wordt dus verrekend met uw WW-uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Sorry, maar het is me nog niet duidelijk. Stel je verdiend bij pgb werkgever 15.000 bruto (jaarbasis) en bij andere werkgever 20.000 bruto. Nu worden deze twee inkomsten bij elkaar opgeteld voor de berekening van ww, je komt dan uit op 35000 bruto. Als ik het goed begrijp gaat er dan van deze 35000 bruto, 15000 pgb inkomen af? Je komt dan uit op 20.000 bruto. Wat heeft het dan voor zin om eerst het bedrag op te tellen en vervolgens het er weer af te trekken? Ik bedoel het pgb inkomen heeft op deze manier toch geen invloed op de ww? Of zit ik er helemaal naast? Alvast bedankt.


Klinkt inderdaad logisch hoe u het beschrijft. Ik kan het helaas ook niet anders beschrijven. Uw WW-recht wordt wel gebaseerd op basis van die 2 lonen, en daarna wordt inderdaad verrekend. Op de website van het UWV staat ook vermeld dat "als u naast uw WW-uitkering inkomsten heeft,
dan trekken wij misschien een deel van die inkomsten af van uw uitkering". U kunt dan ook het beste met het UWV zelf contact opnemen als u exact wilt weten welk deel van uw inkomen uit PGB in mindering wordt gebracht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag