Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste Rechtswinkel,

Aan onze tuin achter zit een paadje die volgens het kadaster en onze akte van levering bij onze grond hoort en vrij is van erfdienstbaarheid.
Het paadje komt uit op de gemeenschappelijke achterom. Aan het paadje zitten geen deuren van de buurtuinen. Het is momenteel alleen onze verbinding met de gemeenschappelijke achterom.
Wij willen onze achterdeur aan het einde van het paadje plaatsen aansluitend op de gemeenschappelijke achterom. Mag dit zomaar?

Extra:
- De huizen komen uit de jaren 50.
- De buren zijn het hier niet mee eens, want ze kunnen de heg dan niet meer snoeien. De heg die op onze grond staat maar de buren met een hek hebben toegeƫigend (waarschijnlijk verjaard) Hij dreigt oa ons paadje te blokkeren, door iets te plaatsen op de vierkante meter pad bij zijn deur (en onze toekomstige deur) die weer kadastraal van hem is. In akte van levering van de buren staat geen erfdienstbaarheid, maar wij weten bijna zeker dat het gemeenschappelijke pad (en dus zijn vierkante meter) al sinds de bouw (jaren 50) zo heeft moeten bestaan. Kunnen we hier problemen mee krijgen? En stel dat dit gebeurt welke instantie kunnen we hierbij betrekken (nadat we dit natuurlijk eerst mondeling hebben geprobeerd op te lossen)?

Zoals ik de situatie uit uw verhaal begrijp, wordt uw pad door de buren alleen gebruikt voor het onderhoud van hun heg (waarschijnlijk aan een kant). Dat zou naar mijn mening betekenen dat u het recht hebt om het pad af te sluiten, maar dat het onderhoud van de kant van de heg waar de buren niet meer bij kunnen, op u neerkomt, of dat u de buren toegang moet geven voor het plegen van onderhoud. Dat zou een punt van onderhandeling kunnen zijn. Het dreigement met betrekking tot het blokkeren van de deur lijkt mij een uiting van machteloosheid. Waarschijnlijk weet de buurman dat hij geen juridische mogelijkheden heeft en probeert hij het zo. Komt u er onderling niet uit, dan zult u wellicht bij de civiele rechter terechtkomen. Desgewenst kan ik u helpen bij het oplossen van dit probleem. In dat geval graag direct contact.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag