Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn man en ik hebben een woning gekocht; althans zo staat het in de koopovereenkomst woning. Voorheen, tot de dag van overdracht is het een advocatenkantoor geweest.
Op de dag van passeren moesten we plotseling 11.000 euro extra betalen omdat het geen 2 maar 6 % overdrachtsbelasting werd.
De gemeente heeft het bestemmingsplan van de locatie gewijzigd naar woonbestemming.
De belastingdienst vindt dat er 6% betaald diende te worden. Wij zijn het er niet mee eens.
Het gaat ons insziens om het doel en niet om wat het vroeger geweest is.
Wat is hierover uw mening? Kunnen we dit hard maken in een procedure? We kunnen naar een hoorzitting om hierover te praten. Maar hebben dan goede argumenten nodig. De teksten uit de stukken van de belastingdienst zijn nogal vaag.

Beste, van belang is de aard van de bestemming van het pand ten tijde van de koop. Met andere woorden: was het pand naar zijn aard (lees: inrichting/indeling) bestemd om gebruikt te worden als woning? Dat het pand een woonbestemming heeft is eveneens van belang. Vergeet niet om binnen 6 weken nadat de overdrachtsbelating is betaald bezwaar te maken bij de Belastingdienst. Mocht u vragen hebben of willen overleggen, aarzel dan niet om rechtstreeks contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op de reactie van mevrouw Hoesenie: aangetoond dient te worden dat het pand op de dag van levering feitelijk geschikt was om als woning te worden gebruikt, daarvoor dienen in ieder geval een keuken en een douchegelegenheid aanwezig te zijn. Het is wel jammer dat dit achteraf aangetoond moet worden, in twijfelgevallen is het verstandig om dit op voorhand kort te sluiten met de Belastingdienst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag