Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb 2 vragen. Maar eerst de situatie:

4,5 jaar geleden zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan en bleef zij in ons huis wonen. We waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Een maand geleden is zij getrouwd met een ander en in een ander huis gaan wonen. Aanvankelijk was de bedoeling dat ik in het nu leegstaande huis zou gaan wonen, maar ik wil liever blijven in het huurhuisje waar ik nu zit. Het huis staat te koop.
Het huis is getaxeerd voor een overwaarde van 40.000,- Zij wil nu dat ik haar uitkoop voor de helft van de overwaarde en haar dus 20.000,- betaal. Zelf wil ik het huis verhuren, totdat het verkocht is, want het lukt niet erg met de verkoop (het heeft al eerder ruim een jaar te koop gestaan en er was geen belangstelling). Zij wil aan het verhuren van dat huis niet meewerken.
Nu mijn 2 vragen:
a Ben ik inderdaad verplicht haar uit te kopen en haar die 20.000,- te betalen?
b Wat kan ik doen als zij blijft weigeren mee te werken aan het verhuren van de woning?
Alvast dank voor je antwoord.

Niemand hoeft te blijven in deeleigendom dus uiteindelijk kan uw ex u via gerechtelijke toestemming gebieden mee te werken aan verkoop. Op uitzonderlijke gronden kan het anders zijn, maar dat zie ik niet hier, de markt voor woningen is immers verbeterd.

Beoordeel dit antwoord:

Overigens kan een te koop staand huis wel worden verhuurd via de Leegstandwet voor de duur dat het nog niet is verkocht. Als u daarbij hulp nodig hebt mag u mij gerust e-mailen.

Beoordeel dit antwoord:

U bent niet verplicht haar uit te kopen. De woning staat te koop en dat betekent dat na verkoop alles tussen u beiden zal moeten worden afgewikkeld. Op dit moment is namelijk ook nog niet bekend voor welk bedrag de woning zal worden verkocht en wat dan de daadwerkelijke overwaarde is die daaruit voort komt. Indien zij blijft weigeren mee te werken aan verhuur (onder de leegstandswet bij voorkeur) dan kan daar een gerechtelijke procedure voor worden opgestart waarin u dan de rechtbank vraagt vervangende toestemming te verlenen (in plaats van die van uw ex) om zo de woning alsnog verhuurd te kunnen krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag