Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon al 23 jaar in een eigen huis. Een tussenwoning in een rij van 4, ik heb een achterom achter de tuin/schuur van de buren
Mijn buren huren de woning van een makelaar. In de overdekte gang achter de schuur van de buren is een hoek van 1x 2 meter die officieel bij het perceel van de buren hoort. Maar zolang ik daar woon maak ik al gebruik van dit stukje.
Ik heb het afgesloten met een poort.
Er is wel een dichtgetimmerde deur (buurzijde) naar het perceel van de buren , maar die is al 23 jaar niet open geweest .
Nu is mijn buurvrouw al op hoge leeftijd en kan niet meer terugkeren naar de woning.
Spoedig zal het zwaar verwaarloosde huis door de makelaar gerenoveerd gaan worden.
Hoe kan ik aanspraak maken op deze grond die ik al 23 jaar in gebruik heb?
Brengt dit hoge kosten met zich mee om dit in het kadaster te laten beschrijven?

Indien u de grond zonder toestemming van uw buurvrouw in gebruik heeft genomen is er mogelijk sprake van verjaring.
Om de grond op uw naam te krijgen dient een notaris een verklaring van verjaring in te schrijven bij het kadaster. U dient de notaris bewijsstukken aan te leveren waaruit blijkt dat de verjaring inderdaad heeft plaats gevonden (bijvoorbeeld oude foto's). De notaris zal ook een schriftelijke verklaring van uw buurvrouw vragen waaruit blijkt dat zij instemt met de inschrijving bij het kadaster. De kosten voor de wijziging tenaamstelling zijn relatief hoog. Indien de tenaamstelling op de hiervoor omschreven manier wordt geregistreerd bij het kadaster moet u rekenen op een bedrag ergens tussen EUR 1000 en EUR 1500 (afhankelijk van het tarief van de notaris). Grootste kostenpost is overigens de vorming van 2 nieuwe percelen door het kadaster, waarbij voor het perceeltje waarop de verjaring ziet een reductie geldt, maar voor het perceel van uw buurvrouw geldt het volle tarief.
Indien uw buurvrouw niet instemt met het inschrijven van de verjaring bij het kadaster zullen de kosten oplopen omdat in dat geval via de rechter een verklaring van recht moet worden verkregen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste André,
Bedankt voor uw antwoord.
Ik ga voor mezelf afwegen of ik deze procedure ga opstarten aangezien het maar om een heel klein stukje gaat en de kosten relatief hoog zijn.
Nogmaals bedankt voor uw bericht
Met vriendelijke groet



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag