Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ga over 2,5 maand met mijn vriend trouwen. Op huwelijkse voorwaarden waarin financieel gescheiden blijft. Dit vanwege dat mijn inkomen aanzienlijk hoger zit en er in de toekomst grote erfenissen vrijkomen.

Hij heeft 2 kinderen erkent, maar zonder gezag uit vorige relatie. De kinderen zijn ongeveer 2 dagen per week bij ons. Hoofdverblijf is bij de moeder, zij ontvangt ook alle toeslagen. Klopt het dat ik in dit geval geen 'zorgplicht' heb? Omdat de kinderen niet als hoofdwoonplek ons huis hebben?

Stel hij verliest zijn baan (bv ontslag op staande voet) en heeft daarmee geen of veel minder eigen inkomen.
1. In hoeverre kan zijn allimentatieplicht dan op mij verhaald worden?
2. In hoeverre kan er dan ook nog eens een hoger bedrag geeist worden gezien ik meer verdien?
3. Hoe gaat dit met andere kosten (er is nu bijvoorbeeld afgesproken dat alle grote uitgaven voor o.a. school 50-50 gaan)

Wanneer 1 van de 2 kinderen (of beide) besluiten om wel bij ons te willen gaan wonen, volledig. Ik ga er in dat geval vanuit dat er helemaal geen allimentatieplicht ontstaat? In dat geval zou ik wel zorgplicht krijgen?

U wordt inderdaad pas als stiefouder onderhoudsplichtig als de kinderen bij jullie wonen, met uw inkomen wordt dan ook geen rekening gehouden. Voor achterstallige alimentatie geldt dat dit bij gescheiden vermogens alleen op het vermogen van uw man verhaald kan worden. Als zijn inkomen daalt, kan hij overigens herziening van de alimentatie aanvragen. Als de kinderen bij jullie komen wonen dan dienen de kosten nog steeds naar rato te worden betaald, wel hebben jullie meer kosten in natura, dus de kans wordt kleiner dat er nog aan moeder betaald moet worden voor haar kosten. in dat geval wordt er wel gekeken naar uw inkomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag