Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


In februari 2016 ben ik in mijn woning buiten heterdaad gearresteerd voor een bedreiging die ik in november 2015 gepleegd zou hebben via internet. Na verhoor ben ik heengezonden en tot heden heb ik er niets meer van gehoord.

Afgelopen maandag ontving ik echter een uitnodiging voor een nieuw verhoor op hetzelfde politiebureau, wederom voor een bedreiging via internet. Die ik ditmaal in december 2015 gepleegd zou hebben. Dat is thans 1,5 jaar geleden en 2 maanden voor de eerste bedreiging waar ik voor aangehouden en verhoord ben.

Ik neem aan dat het twee verschillende bedreigingen betreft tegen 2 verschillende personen maar wel beide inzake artikel 285 wetboek van strafrecht. Ik heb geen flauw idee waar de tweede zaak overgaat en worstel met de vraag wat ik kan verwachten als ik geen gehoor geef aan de uitnodiging.

Kan men mij een tweede keer arresteren als verdachte van gelijksoortige bedreigingen die schijnbaar vlak achter elkaar hebben plaatsgevonden? Had men het verhoren niet in één keer behoren te doen? En/of is hier het "ne bis in idem beginsel" mogelijk van toepassing?

Van strijd met het ne bis in idem-beginsel is hier zeker geen sprake. Het gaat zoals u zelf al zegt om twee verschillende zaken die zich ieder op een ander tijdstip hebben afgespeeld. Ook richt het zich tegen twee verschillende personen. Dat het om dezelfde soort verdenking gaat (bedreiging) doet hier niet aan af. Als u twee dagen achter elkaar geflitst wordt op de snelweg krijgt u tenslotte ook gewoon twee boetes.

Ik adviseer u om wel in te gaan op de uitnodiging voor een verhoor. Het maakt u enkel meer verdacht als u dit niet doet en de politie kan altijd nog overgaan tot arrestatie, net zoals dat in de eerdere zaak gebeurd is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle en duidelijke antwoord.


Reactie van de vraagsteller

Het blijkt toch anders in elkaar te zitten. Middels telefonisch contact met de politie is mij duidelijk geworden dat het om één en dezelfde zaak gaat. De officier van justitie heeft de politie verzocht mij aanvullend te verhoren.

Nu ik al een keer ben aangehouden en gehoord in deze zaak ga ik er van uit niet op de uitnodiging te hoeven ingaan zonder risico te lopen dat de politie mij nogmaals komt ophalen. Klopt dat? Heb ik het juist dan je in dezelfde zaak niet twee keer aangehouden mag worden, ook niet voor een aanvullend verhoor?

Een aanvullend verhoor lijkt me niet in mijn belang. Ik zou constant moeten opletten op dezelfde vragen dezelfde antwoorden te geven. Anders ga ik natuurlijk horen "maar vorige keer zei u" en vervolgens wordt mijn verklaring mogelijk als leugenachtig betiteld.


Oké, dat is inderdaad een andere situatie.

allereerst, u bent niet verplicht om in te gaan op de uitnodiging voor een verhoor. Een verdachte kan nooit worden verplicht om mee te werken aan zijn eigen veroordeling.

Een tweede aanhouding voor hetzelfde feit is niet per definitie onrechtmatig. Als er bijvoorbeeld sprake is van nieuwe bewijsstukken, is het logisch dat u opnieuw wordt aangehouden en verhoord. Wel moet de politie de termijn waarop u eerder bent "opgehouden voor verhoor" optellen bij de tweede keer. Dit mag maximaal 6 uur zijn (m.u.v. de tijd tussen 00:00 en 09:00 uur). Na afloop van die termijn zal u in verzekering moeten worden gesteld door de officier van justitie of moet u worden vrijgelaten.

Bent u de vorige keer dus ongeveer 2 uur opgehouden voor verhoor, dan mag bij een tweede keer nog maar maximaal 4 uur worden opgehouden. Daarna moet de Officier van justitie een beslissing nemen om u nog langer vast te houden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag