Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


ik ben geboren in 1991, mijn vader heb ik geen contact mee gehad vanaf 1993, daarom heb ik mijn achternaam laten veranderen in die van mijn moeder. Dit is 10 jaar geleden.
Nu is mijn vader overleden, en zou ik erfgenaam zijn. Maar ik wil geen erfenis, ben ik nu wel verplicht om dit officieel niet te accepteren ?
Ik was ervan uit gegaan dat ik hier niets meer mee hoef, dit omdat ik in feite afstand van hem had gedaan.
Kunt u mij vertellen wat ik nu moet doen?

Als er schulden in de nalatenschap zitten dan gaan deze automatisch over naar de erfgenamen. Als u hiervoor niet privé aansprakelijk wilt zijn, dan is het wel raadzaam de nalatenschap te verwerpen. Aangezien ik echter niet weet of de nalatenschap positief of negatief is, ga ik u niet zeggen dat u moet gaan verwerpen i.v.m. uw eventuele positieve aanspraken op de nalatenschap. Ik adviseer u goed de voor- en nadelen af te wegen. Als u er vanaf wilt dan zult u in ieder geval nog wel moeten verwerpen. Het enkele feit dat uw naam is gewijzigd is onvoldoende, u bent nog steeds afstammeling en wettig erfgenaam van uw vader. Of u werkelijk erfgenaam bent, hangt nog af van een eventueel testament.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben gebeld door een gemeente om mij op de hoogte te stellen van het het feit dat mijn vader is overleden. Aan gezien hij geen verzekering had voor crematie is mij gevraagd dit te betalen, dit heb ik niet op mij genomen. Ik heb zelf de verwachting dat er schulden zullen zijn. Ook omdat het in het verleden zeer problematisch was om alimentatie te verkrijgen, dit is altijd door de instantie LBIO geregeld. In die jaren kwam het geregeld voor dat er geen alimentatie kwam omdat de belasting e.d. voorgaat.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag