Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij zijn met de gemeente al ruim een jaar in gesprek over een bestemmingswijziging van agrarisch naar wonen en een omgevingsvergunning voor de bouw van een woning. Wij hebben al heel wat kosten gemaakt voor: planschetsen, diverse onderzoeken om de aanvragen voor te bereiden (bodem-, archeologisch-, ecologisch onderzoek etc..

Nu komt de gemeente ineens met de mededeling dat de gemeentelijke kosten op ons zullen worden verhaald tot dat tot in de buurt van een halve ton kan oplopen. Daarbovenop komen dan nog de legeskosten van een dikke tienduizend euro. Er zijn geen infrastructurele aanpassingen op gemeentegrond nodig.

Ik begrijp niet waar de gemeente dit bedrag vandaan haalt en of ze dat zomaar mag opleggen. Ik heb om specificatie gevraagd maar wil graag wat beter beslagen ten ijs komen en weten of zulke bedragen kunnen kloppen en zo niet hoe ik daar het best bezwaar tegen maak.

Objectieve feedback en tips zijn meer dan welkom.

Vraagt u eerst na welke kosten de gemeente bedoelt. Kosten die de gemeente maakt vanwege uw verzoek om bestemmingsplanwijziging en omgevingsvergunning voor bouwen kunnen op grond van de gemeentelijke legesverordening op u worden verhaald. Ook eventuele planschade (dwz schade die omwonenden kunnen lijden als gevolg van de bestemmingsplanwijziging) kan de gemeente aan u doorbelasten. U doet er goed aan om dit aspect mee te nemen in uw begrotingen en om dit zonodig door een deskundige te laten beoordelen, zodat u een inschatting kan maken voor welk bedrag u dit in uw exploitatieplan dient mee te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag