Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


We zijn een organisatie die jaarlijks een halloweentocht organiseren door een donker bos. Wij zijn geen stichting en de vergunning bij de gemeente wordt aangevraagd op naam van 1 van de medewerkers uit de organisatie.

Nu willen we ons berschermen tegen calamiteiten. Denk aan een vrijwilliger of deelnemer breekt zijn been en stelt ons aansprakelijk, of een deelnemer gooit een peuk in het bos en er ontstaat brand.

We dachten aan een stichting maar lezen op internet vele uitzonderingen waarbij leden van het bestuur toch privé aansprakelijk worden gesteld.

De gemeente heeft een vrijwilligersverzekering
https://www.helmond.nl/producten/Vrijwilligersverzekering
die als secundaire verzekering werkt op je eigen aansprakelijkheidsverzekering . Maar is dit afdoende?

Als een stichting ons niet helpt hoe kunnen we ons dan beschermen en welke naam zetten we op de aanvraag aan de gemeente voor de vergunning?

Tegen het stellen van een aansprakelijkheid kan men zich nooit helemaal wapenen. In een contract kan wel worden uitgezonderd schaden die niet zijn opgekomen door opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid.Verder zou u ook kunnen denken aan een eenmalige instemming van de bezoekers dat zij afdoende zelf verzekerd zijn voor zichzelf en jegens anderen. U kunt zich profileren als organisatie of vereniging zonder rechtspersoonlijkheid als er leden zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je voor het snelle antwoord. Heeft een stichting dan hiervoor nog een toegevoegde waarde of eigenlijk niet? We twijfelen namelijk enorm of het nut heeft deze op te richten, voor ons klein budget is het namelijk enorm veel geld.


In dit geval zou ik eerder een aansprakelijkheidsverzekering sluiten indien de verzekering van de gemeente niet ook voldoet en de extra kosten omslaan op de prijs van een kaartje. Het wat even zoeken, maar op deze pagina staat goede informatie gebundeld over het onderwerp https://vrijwilligerswerk.nl/wetten-regels/aansprakelijkheid-0 .
Als u dat wenst kan ik u ook behulpzaam zijn met het opstellen van protocollen van gedrag van de vrijwilligers.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Opstellen van protocollen in de algemene voorwaarden bedoelt u?
Dit is wat er nu instaat;
De organisatie vraagt u de volgende regels in acht te nemen en na te leven:
• Houdt bij start en aankomst a.u.b. rekening met omwonenden, dit i.v.m. geluidsoverlast.
• De organisatie houdt zich niet aansprakelijk voor door deelnemers geleden schade en/of opgelopen lichamelijk of psychisch letsel. Dit geldt ook voor materiële schade.
• Wij verzoeken u vriendelijk om tijdens de tocht geen veranderingen aan te brengen aan de route en er rekening mee te houden dat wij te gast zijn in het bos. Laat geen rommel achter!
• Schade veroorzaakt aan zaken en/of personen van de organisatie zal door de organisatie op de aansprakelijke worden verhaald.
•De aanvrager gaat bij het versturen van het inschrijfformulier akkoord namens de gehele groep met de algemene voorwaarden.

Nogmaals: de organisatie is niet aansprakelijk voor enigerlei schade als gevolg van deelname aan deze tocht en wijst je er dan ook op dat je volledig op eigen risico meedoet aan de tocht!

Nog een klein vraagje; moet er persé een vinkje gezet worden (gaat niet op onze website) of is een verwijzing naar de algemene voorwaarden voldoende?


Dit ontslaat u niet uit eventuele rechtsvervolging wegens aansprakelijkheid door opzet of grove schuld. Dit is een risico dat aan ondernemen kleeft. Voorwaarden moeten vooraf te downloaden zijn en aangevinkt worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat bedoelde u dan met protocollen opstellen?

Rest nog 1 vraag; bij de aanvraag van de vergunning bij de gemeente vragen ze om een contactpersoon. Ik geef altijd mijn gegevens op. Is dit een risico dat aansprakelijkheid op mij verhaalt kan worden of staat dat hier los van? De gemeente en de verzekering konden beide hier geen antwoord op geven.


protocollen voor veiligheid en zorg ,richtlijnen voor medewerkers en gebruikers zodat u kan verwijzen naar bestendig beleid mocht er toch een enige aansprakelijkheid worden gesteld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u, graag! Zitten hier geen kosten aan verbonden?

Graag een antwoord op mijn andere vraag, deze is heel belangrijk voor mij;
bij de aanvraag van de vergunning bij de gemeente vragen ze om een contactpersoon. Ik geef altijd mijn gegevens op. Is dit een risico dat aansprakelijkheid op mij verhaalt kan worden of staat dat hier los van? De gemeente en de verzekering konden beide hier geen antwoord op geven.

Bedankt alvast! Wat ontzettend fijn dat u ons zo heeft geholpen!


Nee, u bent kennelijk gevolmachtigd om namens de organisatie naar buiten te treden. Indien er een schade is door een fout of ongeval zal de organisatie worden aangesproken. Ik mag geen prijzen vrijgeven op dit platform, maar u kunt denken aan een redelijke vergoeding of een kijkje nemen op mijn website.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag