Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij hebben pas een helft van een boerderijwoning gekocht. De andere helft heeft een eigen uitrit, wij parkeren voor het huis of in de berm op gemeente grond. Ook onze bezoekers parkeren dus in de berm. Nu hebben we in onze tuin naast het huis een parkeerplaats van 10 bij 11 gemaakt. De vergunning voor een uitrit bij de gemeente aangevraagd. De kosten hiervoor zijn dus volgens de gemeente 2150 euro. Het betreft een uitrit van 2 bij 3 meter! Wij vinden dit een erg hoog bedrag. Heeft het nut om dit aan te vechten?

Ik denk dat u zich afvraagt of de door de gemeente aan u in rekening gebrachte leges terecht zijn.

U zult hiervoor eerst de gemeentelijke legesverordening moeten raadplegen. Gemeentes hebben het recht om de kosten die het gevolg zijn van vergunningaanvragen te verhalen op de aanvragers.

Gewoonlijk wordt hierbij een verband gelegd tussen de kosten van de bouwactiviteit en de in rekening gebrachte legeskosten. Er dient wel in redelijk verhouding te zijn tussen leges en feitelijke kosten, maar in een recente uitspraak is nog beslist dat de rechter op dit punt terughoudend toetst en daarom niet snel zal beslissen dat een legesbepaling niet mag worden toegepast in verband met een "wanverhouding" tussen legeskosten en bouwkosten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag