Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn opa was getrouwd met mijn stiefoma. Bij hun huwelijk, in de jaren 70, hebben ze hun testament vast laten leggen. Daarna is er nooit meer na gekeken.

Begin dit jaar is mijn opa overleden. Mijn stiefoma is toen niet naar de notaris gegaan. Niemand wist dat er een testament van mijn opa bestond.

Enkele maanden later is mijn stiefoma overleden. Haar enige erfgenamen zijn een neef en nicht. Die zijn toen wél naar een notaris gegaan. Toen zijn de testamenten van mijn opa en stiefoma boven water gekomen. Wij wisten helemaal niks af van een testament van mijn opa, wat komt omdat hij waarschijnlijk dat testament vergeten is en ooit had verteld dat er geen testament bestaat.

In mijn opa's testament staat dat als hij als eerste overlijdt de erfenis naar mijn stiefoma moet gaan.

In het testament van mijn stiefoma staat dat als zij, zoals nu is gebeurt, als laatste overlijdt, de helft naar de kinderen van mijn opa moet gaan en over de andere helft staat er niks.

In de testamenten staat verder niet veel relevants, behalve dat mijn stiefoma een deel (genoemd in guldens) aan haar nicht wilde achterlaten. Andere genoemde zaken gaan over het regelen van de uitvaarten en wie de volgende erfgenamen zijn indien de partner al overleden zou zijn.

Het contact met de erfgenamen van mijn stiefoma verloopt niet soepel. Ook is er daarnaast een probleem geweest met dat er al een keer van notaris is gewisseld omdat de zaak ingewikkeld is en het eerste gesprek met de nabestaanden niet plaats kon vinden en daarom pas over een maand plaats zal vinden.

Nu begrijpen wij dat er een legitieme portie is die de kinderen kunnen opeisen. Op internet kunnen wij alleen wat vinden over de wettelijke verdeling en het nieuwe erfrecht dat in 2003 is ingegaan.

Hoe zit het in dit geval? Hebben de kinderen een legitieme portie, ondanks dat in een testament uit de jaren 70 staat dat de erfenis naar mijn stiefoma moest gaan?
Wat houdt de legitieme portie in dit geval in?
Heeft het feit dat mijn stiefoma niet na de dood van mijn opa naar de notaris is gegaan om zaken te regelen hier invloed op?

Kortom, bestaat de erfenis van de kinderen uit 50% van de stiefmoeder, of moet er een splitsing worden gemaakt tussen wat van haar was en wat van mijn opa vanwege een legitieme portie? Zoja, hoe zit dat als de woning op de naam van mijn opa stond?

Indien op het testament de regelingen van voor 2003 van toepassing zijn, kunt u aanspraak maken op een deel van de nalatenschap.

Beoordeel dit antwoord:

om uw vragen te kunnen beantwoorden is inzage nodig in de twee testamenten. Van belang is verder of uw opa en stiefoma in gemeenschap van goederen waren getrouwd, dan wel dat er huwelijksvoorwaarden zijn op gemaakt. In dat geval moet ook de akte van huwelijksvoorwaarden worden ingezien. Ook is van belang hoe uw positie is. Leven de kinderen van opa nog? Kunt u even een familiestamboom geven vanaf opa tot en met u zelf. Zijn de directe afstammelingen van opa al vooroverleden? zo ja, wanneer?

Deze gegevens zijn in ieder geval nodig. Als u uw ingewikkelde vraag verder beantwoord wil zien moet u een en ander maar naar mij opsturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag