Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vorige jaar als nieuwe bewoner in een vrijstaand huis heb ik een uitdaging met de erfgrens. De schuur in de tuin ligt ongeveer 30mm vd erfgrens met een lengte van 6 meter.
De buren hadden destijds gebruik gemaakt van de ruimte tussen de schuur en de erfgrens. Nu is het waarschijnlijk meer dan 20 jaar dat de schuur daar staat. Er is ook geen schriftelijk bewijs dat dit in goede trouw is overlegt.

Voor een uitbouw zou ik graag de ruimte willen vergroten naar de erfgrens volgens kadaster. Volgens de buren is het van hun vanwege verjaring.

Heb ik daar recht op of is er hier sprake van verjaring?

De grond is de onroerende zaak die het daar opgetrokken opstal natrekt, zoals dat juridisch heet. Er zou dan sprake zijn van deeleigendom. nu is het zo dat - als een bouwsel maar een paar cm over de erfgrens heen gebouwd is, en die grens vastlag bij het kadaster- u ook niet zonder meer mag gaan vorderen dat uw buren de zaak afbreken. U moet er in onderling overleg uitkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mw Ferwerda

Bedankt voor uw reactie.
Ik weet alleen niet of het duidelijk was dat de schuur op onze grond stond en van de vorige eigenaar was.
Vandaar deze toelichting:
De schuur heeft niet op het gedeelte van de buren gestaan. Nu hebben zij wel het deel tussen de schuur en de erfgrens als hun deel gebruikt. En zouden wij een deel van hen gekregen hebben. De grens loopt nu eerst recht (zoals kadasterale erfgrens), dan een stuk onze tuin meer in( daar waar de schuur staat) en dan een stukje meer de tuin van de buren in .Dit is besproken met de vorige bewoner en is waarschijnlijk 20 jaar lang zo geweest. Het is nooit bij het kadaster veranderd. Maar is mondeling besproken.
Nu wij als nieuwe bewoner het huis hebben gekocht willen wij weten of de kromme grens die dan nu bij de schuur loopt, dat dit dan de nieuwe grens is, of dat de rechte kadasterale grens nog telt?

Alvast bedankt voor uw reactie


Daarvoor kunt u ook het kadaster benaderen voor een nieuwe meting.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag