Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Graag wil ik in Jip en Janneke taal weten wat het volgende betekend: veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 (vijf) maanden, deze gevangenisstraf zal in zijn geheel niet ten uitvoer worden gelegd tenzij de rechter later anders mocht gelasten

Dit wil zeggen dat de straf geheel voorwaardelijk wordt opgelegd. Bij een voorwaardelijke gevangenisstraf vindt er wel een veroordeling plaats en wordt er wel een straf opgelegd, maar de gevangenisstraf hoeft onder bepaalde voorwaarden niet te worden uitgezeten.

Er wordt in uw geval een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden opgelegd. Die zal niet hoeven te worden uitgezeten, tenzij de rechter later bepaalt dat dat wél moet. De rechter kan dit doen als men zich niet aan de voorwaarden houdt.

De voorwaarden houden o.a. in dat men zich binnen de zgn. 'proeftijd' niet schuldig mag maken aan nóg een strafbaar feit. Ook kan het zijn dat men aanwijzingen moet opvolgen van de reclassering, een bepaald gebied niet in mag of geen contact met bepaalde personen mag hebben. Dit staat als het goed is allemaal vermeld in de uitspraak van de rechter. Ook de proeftijd wordt door de rechter vastgesteld en staat in de uitspraak..

Tijdens de proeftijd hangt de straf dus wel boven het hoofd, maar zolang men de voorwaarden naleeft hoeft men deze niet uit te zitten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag