Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij wonen sinds 20118 op een oude woonboerderij. Alle gedeelten worden bewoond: voormalige koeienstal = huiskamer, op de begane grond van de voormalige varkensstal zijn 3 slaapkamers. De zolders worden gebruikt voor opslag e.d. Onder de dakpannen van de varkensstal zitten asbestplaten, tussen het geraamte van de balken en de pannen. Nu las ik op de site van de overheid, als asbestplaten als isolatie en brandwerend materiaal worden gebruikt, deze niet vallen onder de nieuwe wet, dat voor 2014 alle asbest verwijderd moet zijn.
We horen graag uw advies.

Of u materialen met asbest in en om het huis moet (laten) verwijderen, hangt af van de staat en soort asbest. Als het asbest vastzit in het materiaal en er niets mee gebeurt, hoeft u dit niet te (laten) verwijderen. Zit het niet vast? Dan moet u het afschermen of (laten) verwijderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.
Het asbest zit strak tussen de verticale, oude, dakspanten en de dakpannen. Als het asbest verwijderd zou moeten worden, dan kan dit alleen door eerst de dakpannen weg te halen, van buitenaf dus. Van binnenuit kunnen de asbest platen niet in zijn geheel verwijderd worden, alleen in stukken. Ze zitten klem tussen de dakbalken. Je kunt ze wel zien.
Het dak is met pannen bekleed, en onbeschadigd. Er komt dus geen buitenlucht bij de asbestplaten. Verder betreft het een zolderruimte, waar alleen spullen opgeslagen liggen.
Zoals ik het als leek zie, dan concludeer ik nav uw uitleg, dat de asbest platen vastzitten in het materiaal.
Klopt dat?
Ik zou een foto kunnen sturen, of is dat niet nodig.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag