Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste,
Ik had een stamrecht BV Deze had een bedrag van 80.000 Eur. Het bedrag was volledig uitgeleend aan een eenmanszaak. Nu heeft de eenmanszaak het bedrag nooit terug betaald en is de saldo van de BV 0. Wanneer ik de BV wil opheffen wil de Belastingdienst toch die 80000 bij mijn inkomen tellen en hierover belasting heffen. De eenmanszaak was van mijn vrouw. Ook hier wordt de 80000 bijgeteld als kwijtschelding, dus als winst en ook meegenomen bij de verzamelinkomen. Uiteindelijk wordt dan rekening gehouden met 160000 gezamenlijk. Kan dit zomaar?

Anders dan u stelt is het saldo van de BV niet nul, maar heeft de BV een vordering. Bij het opheffen van de stamrecht BV gaat de vordering op (de eenmanszaak van) uw vrouw over op uzelf in privé. De waarde van de vordering is EUR 80.000 plus eventuele rente en kosten. Hierover dient u af te rekenen met de fiscus.
Vervolgens is het standpunt van de fiscus dat er geen sprake is van een lening maar van een schenking of vruchtgebruik omdat er geen aflossingen plaats vinden en er naar ik aanneem ook geen zakelijke rente is/wordt betaald.
Ik ken niet alle details maar zo te zien is het standpunt van de fiscus wel juist. De belastingdienst kan zich op het standpunt stellen dat uw echtgenote naast IB ook nog schenkingsbelasting verschuldigd is, ook strafheffingen zijn niet uit te sluiten. Om de fiscale schade zo veel mogelijk te beperken adviseer ik u een fiscalist in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag